Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Aptauja: Ceturtdaļa vāciešu varētu balsot par antieiro partiju

Kā liecina nesen veikta aptauja, katrs ceturtais vācietis pieļauj, ka varētu balsot par partiju, kas iestājas pret vienoto Eiropas Savienības (ES) valūtu, un tikko kā šāda partija arī nodibināta, lai startētu septembrī gaidāmajās Bundestāga vēlēšanās.

Jaunveidojamā antieiro partija varētu iegūt 26% balsu, liecina aptauja, kuru veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums Emnid un kuras rezultātus publicējis žurnāls Focus. Vislielākais jaunās partijas iespējamo atbalstītāju skaits ir vecuma grupā no 40 līdz 49 gadiem, kurā divas piektdaļas respondentu vēlas, lai Vācija pamestu eirozonu. Aptauja liecina, ka pret eiro vērsti noskaņojumi pieaug visu līdzšinējo partiju atbalstītāju vidū. Starp kancleres Angelas Merkeles pārstāvēto kristīgo demokrātu (CDU) vēlētājiem 17% uzskata, ka Vācijai ir jāatsakās no ES kopīgās valūtas. Savukārt starp CDU koalīcijas partneru - brīvo demokrātu (FDP) - atbalstītājiem tādās domās ir gandrīz trešdaļa.

Starp tiem aptaujātajiem, kas identificējas ar sociāldemokrātiem (SPD), 15% atzinuši, ka varētu balsot par partiju, kura iestājas pret eiro, kamēr starp "zaļo" atbalstītājiem tādu ir 27%. Vislielākais eiro pretinieku skaits ir starp kreiso ekstrēmistu partijas Die Linke (Kreisie) atbalstītājiem. No viņiem Vācijas izstāšanos no eirozonas vēlas 57%.

Pat ja šādi noskaņojumi tūlīt netransformēsies balsīs par antieiro partiju, tos nedrīkst ignorēt, atzīst "Emnid" vadītājs Klauss Pēters Šepners. "Ar 26% mums jārunā par relatīvi lielu skaitu. Tā ir nepārprotama liecība, ka jaunai protesta partijai Vācijā ir potenciāls," sarunā ar Focus norādījis Šepners.

Jaundibinātā Alternatīva Vācijai (AfD) cer gūt panākumus, balstoties tieši uz šiem noskaņojumiem, un ir pārliecināta, ka līdz aprīļa vidum tā spēs savākt 2000 parakstu katrā no 16 federālajām zemēm, lai kļūtu par oficiāli atzītu partiju.

AfD dibinātājs ir Bernts Luke, kas iepriekš bijis ilggadējs CDU biedrs. Starp viņa atbalstītājiem ir arī grāmatas Tatort Euro: Bürger, schützt das Recht, die Demokratie und euer Vermögen (Nozieguma vieta eiro: Pilsoni, aizstāvi tiesības demokrātiju un savu īpašumu!) autors Joahims Štarbatijs un Hannoveres universitātes publisko finanšu profesors Štefans Homburgs.

Pats būdams kvēls vienotās Eiropas aizstāvis, Štarbatijs uzskata, ka vienotā valūta eiropiešus vairāk šķeļ, nekā vieno.

Uz eiro pretinieku balsīm cer arī partija Freie Wähler (Brīvie vēlētāji), kas bauda zināmu popularitāti Vācijas dienvidu daļā un pasniedz sevi kā alternatīvu tradicionālajām partijām, kuras iestājas par eirozonas glābšanu. Tās līderis Štefans Verhāns ir Vācijas pirmā pēckara kanclera Konrāda Adenauera mazdēls, un līdz pagājušajam gadam viņš bija sava vectēva dibinātās CDU biedrs. Konservatīvo rindas viņš pameta, protestējot pret Eiropas finanšu stabilitātes fonda (ESM) izveidošanu. Taču eiroskeptiķi tradicionālo partiju rindās nebūt nesteidzas pārbēgt uz jaundibinātajām partijām. Gluži pretēji, viņi aktīvi darbojas, lai pārliecinātu citus savus kolēģus.

CDU biedri Volfgangs Bosbahs un Klauss Pēters Vilšs, CDU Bavārijas meitas partijas - Kristīgi sociālās savienības (CSU) - pārstāvis Pēters Gauveilers, kā arī FDP biedrs Franks Šeflers izvērsuši kampaņu, lai savās partijās izveidotu pret eiro noskaņotu vairākumu. "Visiem, kas ir pret to, jāstājas FDP un jāmaina tajā vairākums," Focus sacījis Šeflers. "Mūsu biedru balsojumā pret ESM pietrūka tikai 2000 balsu, lai mainītu partijas vairākumu."

Viņš uzskata, ka antieiro partijas neiegūs daudz balsu. "Partijai ir jāpiedāvā vairāk nekā vienkāršs protests atsevišķā jautājumā," uzsver FDP disidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits