Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Argentīnas eksprezidents notiesāts par ieroču kontrabandu

Bijušais Argentīnas prezidents Karloss Menems (82) piektdien tika atzīts par vainīgu ieroču kontrabandas organizēšanā laikā, kad viņš ieņēma valsts galvas amatu.

Apelāciju tiesa atzina no 1989. līdz 1999.gadam valdījušo Menemu, kā arī viņa aizsardzības ministru Oskaru Kamiljonu par vainīgiem 6500 tonnu ieroču un munīcijas kontrabandā uz Ekvadoru un Horvātiju. 

Eksprezidents līdz ar vairāk nekā desmit citiem apsūdzētajiem 2011.gadā tika attaisnots, tomēr prokuratūra spriedumu pārsūdzēja. 

Menems tagad atzīts par vainīgu "kontrabandā vainu pastiprinošos apstākļos", jo notikusi militāru preču kontrabanda un to veikušas valdības amatpersonas, teikts spriedumā. 

Soda mēru eksprezidentam noteiks tiesa, kas viņu sākotnēji attaisnoja. 

Par kontrabandu vainu pastiprinošos apstākļos paredzēts sods no četriem līdz 12 gadiem cietumā. 

Apsūdzības eksprezidentam izvirzītas saistībā ar trim rīkojumiem par ieroču piegādēm, kurus viņš parakstījis 90.gadu sākumā. 

Menems atzīst, ka rīkojumus parakstījis, tomēr skaidro, ka darījumi bijuši likumīgi, jo bruņojums piegādāts miermīlīgām valstīm. 

Eksprezidents tagad ir senators, līdz ar to viņu aizsargā tiesiskā imunitāte. Tomēr viņš var tikt apcietināts 2014.gadā, noslēdzoties pilnvaru termiņam, turklāt likumdevēji vēl pirms tam var nobalsot par imunitātes atņemšanu. 

Horvātijai bruņojums no 1991. līdz 1995.gadam tika piegādāts septiņos sūtījumos ar kravas kuģiem. Pēc Dienvidslāvijas sabrukuma tolaik teju visiem Balkāniem ANO bija noteikusi ieroču piegāžu embargo. 

Savukārt Ekvadorai ieroči ar trim lidmašīnām tika piegādāti 1995.gada februārī. Tobrīd Ekvadorai bija izraisījies robežkarš ar Peru. Argentīnai bija aizliegts pārdot bruņojumu kādai no konflikta pusēm, jo tā bija garants miera līgumam, ar kuru 1942.gadā tika izbeigts iepriekšējais Peru un Ekvadoras karš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits