Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ārvalstu tūristi nodarījuši neatgriezenisku kaitējumu vienai no seno maiju svētnīcām

Ārvalstu tūristu pūļi, kas ieradušies Gvatemalā "atzīmēt pasaules galu", nodarījuši neatgriezenisku kaitējumu vienai no seno maiju svētnīcām, paziņojis Tikalas nacionālā parka tehniskais konsultants Osvaldo Gomess.

21.decembrī noslēdzās viens no maiju civilizācijas kalendāriem, kas aptver 5125 gadus un devis pamatu daudzām teorijām par pasaules gala tuvošanos, lai gan maiju teksti nepareģo apokalipsi. Šai dienā Tikalu apmeklēja vairāk nekā 7000 tūristi, lai būtu klāt brīdī, kad maiju priesteri krāšņā ceremonijā sagaidīja saullēktu un sveica jauna laikmeta iestāšanos.

"Svētki bija lieliski, bet ar nožēlu jāatzīst, ka Otrajā templī sarāpās daudzi tūristi, kaitējot šai celtnei," stāstījis Gomess. "Tūristiem būtu jāatceras, ka šis templis iekļauts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā," viņš piebildis, nesniedzot sīkākas ziņas, kas svētnīcai nodarīts.

Tikala, lielākais seno maiju civilizācijas arheoloģiskais piemineklis Gvatemalā, atrodas aptuveni 550 kilometrus uz ziemeļiem no galvaspilsētas.

Svinības gan jau izpelnījušās kritiku kā pasākums, kas domāts tūristiem un kam maz kopīga ar seno maiju dzīvesziņu. Aptuveni 42% no 14,3 miljoniem Gvatemalas iedzīvotāju ir maiju pēcteči. Lielākā daļa no viņem dzīvo lielā trūkumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits