Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ASV piemin 11. septembra teroraktu 15. gadskārtu

ASV svētdien piemin 15.gadskārtu kopš traģiskajiem 11.septembra teroraktiem, kuros islāma ekstrēmisti noslepkavoja gandrīz 3000 cilvēku.

Zem islāmistu nolaupīto lidmašīnu sagrauto dvīņu torņu drupām gāja bojā vairāk nekā 2750 cilvēki. Taču zem šī Ņujorkas labklājības simbola gruvešiem tika atrastas tikai 1640 cilvēku mirstīgās atliekas.

Vēl gandrīz 75 000 cilvēku, tostarp daudzi policisti, ugunsdzēsēji un citu glābšanas dienestu pārstāvji, kas pārdzīvoja šo islāmistu noziegumu, joprojām sirgst no garīgām vai fiziskām sekām.

Vieta, kur atradās pasaules Tirdzniecības centra torņi, kuros ietriecās divas no četrām 2001. gada 11. septembrī teroristu nolaupītajām lidmašīnām, ir pilnībā pārbūvēta, un tur tagad atrodas Nacionālais 11.septembra memoriālais muzejs, pasaules visdārgākā dzelzceļa stacija, mākslas centrs un biroji.

Par pērli šajā apbūvē kļuvis jaunais Pasaules Tirdzniecības centra tornis, kas ir augstākais debesskrāpis Rietumu puslodē un slejas 1776 pēdu (541 metra) augstumā, tādējādi simbolizējot ASV neatkarības pasludināšanas gadskaitli.

15 mēnešos kopš tā atvēršanas 11.septembra muzeju apmeklējuši jau septiņi miljoni interesentu.

Muzejs norāda, ka, ejot gadiem, tas galveno uzmanīgu sāk pievērst to izglītošanai, kas dzimuši pēc 2001.gada un kuru acīs drausmīgais notikums jau ir vēsture.

Tomēr Ņujorka nav atguvusi kādreizējo mieru, un drošības pārbaudes kļuvušas par ikdienu, bet pilsētnieki ir ieradināti ziņot par jebko aizdomīgu.

Pilsētas policijas departaments, kas jau tā ir bagātākais un labāk apgādātais visā valstī, pērn paziņoja, ka palielina savu personālsastāvu par 1300 vīriem, lai nodrošinātu pretterorisma operācijas.

Arī vēlētās amatpersonas pastāvīgi atgādina, ka dara visu, lai nekas līdzīgs nekad vairs neatkārtotos, un apgalvo, ka Ņujorkā novērsti 20 plānotie terorakti.

Tomēr tos Ņujorkiešus, kas 11.septembri joprojām izjūt kā savas ikdienas dzīves sastāvdaļu, satrauc iespēja, ka drausmīgie terorakti var kļūt tikai par vienu no vēstures lapaspusēm.

"Tas, par ko tiešām baidos, ir 11.septembra pārvēršanās par zemsvītras piezīmi," atzīst 62 gadus vecais Skots Metijs, kas sirgst no asins vēža, ko, kā apgalvo ārsti, izraisījuši sagruvušo dvīņu torņu putekļi.

"11.septembris nav beidzies," sarunā ar aģentūru AFP uzsver Metijs. "Tā dēļ, kas noticis, ļaudis saslimst šodien, ļaudis šodien mirst."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits