Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Austrālijā cigarešu zīmolus uz paciņām plāno nomainīt ar biedējošiem attēliem

Austrālija varētu kļūt par pirmo valsti pasaulē, kur aizliegta cigarešu zīmola un logo attēlošana uz paciņām. Austrālijas valdība vēsta, ka likums varētu stāties spēkā 2012.gada jūlijā. Tas noteiks standartizētu cigarešu paciņas izskatu, tādēļ uz paciņas vairs nebūs vietas cigarešu zīmola reklāmai. Lielāko daļu paciņas aizņems biedējoši attēli un uzraksti, bet cigarešu nosaukums būs rakstīts nelieliem burtiem paciņas apakšā.


Austrālijas amatpersonas uzsver, ka plānotā likuma mērķis ir mazināt kaitējumu sabiedrības veselībai. «Cigaretes nav foršas, cigaretes nogalina cilvēkus,» secina Austrālijas premjers Kevins Rads. Katru gadu līdz pat 15 000 austrāliešu mirst ar slimībām, ko izraisa smēķēšana. Saskaņā ar ekspertu aprēķiniem smēķēšana nodara desmitiem miljardu dolāru lielus zaudējumus Austrālijas ekonomikai.


Smēķētāju īpatsvars sabiedrībā kopš 1998.gada sarucis no 24% līdz 16,6%. Austrālijā gandrīz pilnībā ir aizliegta tabakas izstrādājumu reklāma, smēķēšana aizliegta arī birojos un restorānos. Lai atturētu cilvēkus no smēķēšanas, valdība šonedēļ nolēma par 25% palielināt akcīzes nodokli cigaretēm. Paciņas cena palielināsies par vairāk kā diviem Austrālijas dolāriem (vienu latu). 30 cigarešu paciņas cena varētu sasniegt aptuveni 15 dolārus (7,5 lati).


Cigarešu ražotāji vēsta, ka apstrīdēs valdības priekšlikumus par reklāmas aizliegšanu uz paciņām, jo logo aizvākšana no paciņām apdraud ražotāju tiesības un zīmola vērtību. Amatpersonas sola nepiekāpties tabakas industrijas spiedienam. «Mūs neapturēs tas, ka tabakas kompānijām nepatīk šis lēmums. Tabakas kompānijām nepatika arī reklāmas aizliegšana. Taču šis ir pēdējais nepieciešamais solis, kas mums ir jāsper,» uzsver Austrālijas veselības ministre Nikola Roksone.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits