Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Austrālijā gaidāms referendums par aborigēnu tautu atzīšanu konstitūcijā

Austrālijā nākamo trīs gadu laikā notiks tautas nobalsošana par pirmiedzīvotāju tautu atzīšanu konstitūcijā, trešdien paziņoja Austrālijas pirmiedzīvotāju ministrs Kens Vjats.

Lai gan pirmie kolonisti Austrālijā ieradās 50 tūkstošus gadu pirms Eiropas kolonizācijas, viņu pēcteču statuss nav noteikts valsts pamatlikumā.

Vjats trešdien paziņoja, ka referendums notiks līdz nākamajām parlamenta vēlēšanām, kas paredzētas 2022.gadā.

Pirmais pirmiedzīvotāju lietu ministrs Austrālijā, kurš pats ir aborigēnu pārstāvis, uzsvēra, ka ir svarīgi, lai pirmiedzīvotāju kopienai būtu ietekme uz lēmumu pieņemšanu.

"Es vēlos atzīšanu, kas stiprina šo valsti, kas mūs iekļauj mūsu valsts dzimšanas apliecībā, jo mums ir nākotne, mums ir pagātne un mēs dzīvojam un ejam kopā," sacīja Vjats.

"Pat ar vislabākajiem nodomiem veidotās modernās politikas un programmas joprojām izmanto hierarhisku rīkojuma un kontroles pieeju," viņš teica. "It kā aborigēnu tautas nezinātu, kas tām ir vajadzīgs un ko tās vēlas," piebilda ministrs.

Vjats norādīja, ka pirmiedzīvotāju tautām ir jāiegūst balss vietējā, reģionālā un nacionālā līmenī. Vienlaikus viņš atzina, ka ir nepieciešams laiks, lai garantētu, ka konstitucionālās pārmaiņas būs veiksmīgas.

"Konstitucionāla atzīšana ir pārāk nozīmīga, lai to sabojātu, un pārāk svarīga, lai to sasteigtu," sacīja ministrs un piebilda, ka jau ir sācis meklēt pamatiedzīvotāju tautu līderu padomu.

Ministrs paskaidroja, ka iedvesmu smelsies Austrālijas 1967.gada referendumā, kad valsts iedzīvotāji balsoja par konstitūcijas grozījumiem, lai tautskaitē iekļautu arī pirmiedzīvotāju tautas.

No Austrālijas 23 miljoniem iedzīvotāju 700 tūkstoši ir aborigēnu tautu pārstāvji. Viņi ekonomikas un sociālajos rādītājos atpaliek no citām sabiedrības grupām, viņu vidū ir nesamērīgi augsts pašnāvību līmenis, pārmērīga alkohola lietošana, vardarbība ģimenē un ieslodzīto skaits.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits