Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Austrālijā ministrs atkāpjas, jo uzzina, ka ir dubultpilsonis

Austrālijā otrdien no amata atkāpies federālo resursu ministrs Metjū Kanavans, jo uzzinājis, ka ir ne vien Austrālijas, bet arī Itālijas pilsonis, vēsta The Atlantic. Kanavans vien nesen noskaidrojis, ka viņa māte 2007. gada janvārī iesniegusi Itālijas pilsonības pieteikumu gan sev, gan tolaik 25 gadus vecajam dēlam, viņam pašam to nepasakot. Nesen pieteikums apstiprināts.

Austrālijā dubultpilsonība nav liegta, taču valsts konstitūcija liedz ievēlētām amatpersonām būt vēl kādas citas valsts pilsonim.

"Neesmu dzimis Itālijā, nekad neesmu bijis Itālijā, un, cik man zināms, nekad neesmu spēris kāju Itālijas konsulātā vai vēstniecībā," izteicies Kanavans.

Kanavana māte dzimusi Austrālijā un ieguvusi Itālijas pilsonību, pamatojoties uz savu vecāku valstspiederību, savukārt  savu dēlu reģistrējusi kā ārvalstīs rezidējošu Itālijas pilsoni.

Kanavans, kuru uzskata par konservatīvās politikas uzlecošo zvaigzni, paudis, ka, neskatoties uz šo situāciju, neplāno nolikt parlamenta deputāta mandātu.

"Vēl neesmu guvis juridisku atzinumu, vai pieteikums uz Itālijas pilsonību bez manas ziņas vai piekrišanas ir spēkā saskaņā ar Itālijas tiesību aktiem," viņš paudis. "Pašlaik cenšos to noskaidrot".

Savukārt Austrālijas ģenerālprokurors Džordžs Brendiss vietējiem medijiem izteicies, ka Kanavans šajā gadījumā neesot pārkāpis Austrālijas Satversmē noteikto, jo nezināja par dubultpilsonību. Tomēr galīgais lēmums šajā lietā būs Augstākās tiesas ziņā.

Kanavans īsā laikā ir jau trešais Austrālijas valdības ministrs, kurš atkāpies no amata dubultpilsonības dēļ. Pirms divām nedēļām no amata aizgāja arī Kanādā dzimusī Larisa Votersa un Jaunzēlandē dzimušais Skots Ladlams. Arī viņi apgalvojuši, ka nezina par dubultpilsonību.

Teju 30% Austrālijas iedzīvotāju ir dzimuši citās valstīs, palielinot iespējamību, ka Austrālijas likumdevēju lokā var atklāties līdzīgi gadījumi. Vismaz 23 senatori un parlamenta locekļi ir dzimuši ārzemēs, lai gan daudzi no viņiem ir sīki atskaitījušies, ka atteikušies no citu valstu pilsonības.

Top komentāri

Montmorensijs
M
Kad to izdarīs Du Klāvs?
DEPUTATS
D
Nu,nu!? Kaut kā neticas. Manuprāt, tā ir versija priekš sabiedrības, ko patērēt, bet īstais iemesls slēpjas aiz stāsta "Dubultpilsonība". Es neesmu lietas kursā par Itālijas, Austrālijas un Jaunzeilandes tiesību normām, bet šīs iepriekš minētās valstis ir demokrātiski, civilizēti valstu veidojumi, pie kuriem piederam arī mēs, Latvijas Republika. Nu tad pamēģiniet aiziet uz Pilsonības un Migrācijas lietu pārvaldi un iesniegt dokumentāciju 25 gadus vecam, pilngadīgai personai bez viņa klātbūtnes un ziņas par kaut kādu pilsonības iegūšanu vai maiņu u.tt. ??
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits