Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Austrumu bazārs Oslo sirdī

Kaut arī gandrīz 90% Norvēģijas iedzīvotāju pēc tautības ir norvēģi, katrs ceturtais valsts galvaspilsētā Oslo mītošais ir imigrants - pārsvarā no islāmticīgajām Āfrikas un Āzijas valstīm. Norvēģijas valdības īstenotā liberālā multikulturālisma politika bija galvenais, ko kā ieganstu sevis pastrādātajām zvērībām minēja labējais ekstrēmists Anderss Bērings Breivīks, tomēr dažādi politikas un integrācijas eksperti paredz, ka viņš būs panācis tieši pretējo gribētajam.

Visa Norvēģijas tauta, arī musulmaņi, vienojusies terorista nosodījumā, un eksperti cer, ka vienotība, noplokot emocijām, neizzudīs. Arī politiķi atzīst, ka tagad pretimigrantu nostāju politiskajās reklāmās nevarēs izmantot, tomēr gan politiķi, gan eksperti, gan vienkāršie norvēģi atzīst, ka problēmas ar integrāciju pastāv, jo sevišķi sieviešu tiesību jomā.

Jautāti, kurā pilsētas rajonā dzīvo visvairāk imigrantu, norvēģi visi kā viens pamet ar roku gar Oslo centrālo dzelzceļa staciju izliektās Grenlandes ielas virzienā. Te jau kopš 70. gadiem lēto dzīvokļu dēļ izveidojusies prāva musulmaņu iebraucēju komūna. Pastaigājoties pa rajonu, rodas sajūta, ka esi nokļuvis kādas austrumzemes bazārā - rindām vien blakus sabūvētas kafejnīcas ar tādiem nosaukumiem kā Ali Baba, Taj Mahal, Istanbul, blakus kafejnīcām atrodas veikali, kuros tirgo tikai un vienīgi sari un parandžas, bet visus soliņus «okupējuši» bārdaini kungi pakistāniešu tautastērpos, savukārt uz stūriem slaistās iespaidīgi jaunu puišu bariņi, kuri, pēc visa spriežot, iebraukuši no Somālijas. Par geto šo rajonu nosaukt gan būtu pārāk skarbi - kā jau visa Norvēģija, arī tas šķiet visai pārticis, un cilvēku pūļos netrūkst arī vikingu tiešo pēcteču.

Grenlandes ielas rajonā 1991. gadā uzcelta arī Oslo centrālā mošeja, un atšķirībā no Šveices šeit tā nav kļuvusi par strīdus objektu, drīzāk tieši otrādi - kalpo kā sabiedrības vienotāja. Spilgti zilām flīzēm rotātajā pielūgsmes vietā otrdienas vakarā notika ekumenisks Ūteijas salā mirušo piemiņas dievkalpojums, kurā piedalījās gan vietējie imami, gan kristiešu baznīcas galva, gan Norvēģijas ārlietu ministrs. Tikmēr rajona puišeļi pie ieejas draudzīgi centās paķircināt ministra godasargu.

Kaut arī eksperti un politiķi savos izteikumos par imigrāciju cenšas pieturēties pie stingra politkorektuma, vienkāršie norvēģi tomēr nav jāskubina nosaukt problēmas, kuras tā radījusi. Biežākās sūdzības ir par sociālo pabalstu izkrāpšanu no valsts, sieviešu tiesību neievērošanu un norvēģu valodas nezināšanu.

 Visu Aigara Lazdiņa rakstu lasi sestdienas laikrakstā Diena vai sadaļā ŠODIEN LAIKRAKSTĀ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits