Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Avoti: UNESCO pirmdien balsos par Palestīnas uzņemšanu

UNESCO Ģenerālā asambleja pirmdien balsos par pilntiesīgas dalībvalsts statusa piešķiršanu Palestīnai, piektdien apliecināja informācijas avots ANO izglītības, zinātnes un kultūras organizācijā.

Balsojums paredzēts tajā pat dienā, kad asambleju uzrunās palestīniešu pašpārvaldes ārlietu ministrs Rijads al Malki. UNESCO Ģenerālā asambleja darbu uzsāka otrdien.

Palestīnai patlaban UNESCO ir novērotāja statuss, un diplomāti uzskata, ka tai nebūs nekādu problēmu iegūt pietiekami daudz balsu, lai kļūtu par pilntiesīgu dalībvalsti.

Palestīnas uzņemšana UNESCO nozīmēs organizācijas attiecību saasināšanos ar Vašingtonu, jo ASV 90.gados pieņemti divi likumi, ar kuriem aizliegta tādu ANO struktūru finansēšana, kurās Palestīna uzņemta par pilntiesīgu locekli. UNESCO zaudēs 70 miljonus dolāru (35 miljonus latu) jeb 22% tās ikgadējā budžeta.

Jāatgādina, ka UNESCO izpildkomiteja 5.oktobrī ieteica uzņemt organizācijā Palestīnu pilntiesīgas valsts statusā. Palestīniešu prasību atbalstīja 40 UNESCO izpildkomitejā pārstāvētās valstis, četras balsoja pret, bet 14 atturējās. Tagad attiecīgā rezolūcija nodota UNESCO Ģenerālajai asamblejai, kas darbu noslēgs 10.novembrī. Ieteikumu atbalstīt Palestīnas kandidatūru iesniedza arābu valstis.

Šobrīd ANO Drošības padome izskata palestīniešu prasību atzīt Palestīnas valsti un uzņemt to ANO kā pilntiesīgu locekli, kuru ANO ģenerālsekretāram 23.septembrī iesniedza palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass. Drošības padomes balsojums šajā jautājumā sagaidāms tuvāko nedēļu laikā.

Tikmēr ASV jau paziņojušas, ka izmantos savas veto tiesības, lai bloķētu palestīniešu prasību. Tomēr UNESCO Vašingtonai nav veto tiesību, un tās balsojums pret rezolūciju nespēja apturēt tās apstiprināšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits