Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Azerbaidžāna izsludina vienpusēju uguns pārtraukšanu Kalnu Karabahā (papildināts 16:48)

Nepilnas divas dienas pēc tam, kad Kalnu Karabahas reģionā Armēnijas un Azerbaidžānas bruņoto spēku starpā izcēlās asiņainas sadursmes, kurās nogalināti vairāki desmiti karavīru, Azerbaidžāna izsludinājusi "vienpusēju uguns pārtraukšanu", vēsta BBC. Tas esot darīts, "izrādot labo gribu" un reaģējot uz starptautiskās sabiedrības aicinājumiem, skaidro Azerbaidžānas Aizsardzības ministrija.

Savukārt Armēnijas atbalstītie spēki Kalnu Karabahā apgalvo, ka aizvien notiek "sīvas kaujas", un arī svētdien ir vairāki ievainotie. Kalnu Karabahas armēņu bruņoto spēku pārstāvis Dāvids Babajans aģentūrai AFP paudis, ka "niknas kaujas norisinās frontes dienvidaustrumu un ziemeļaustrumu sektoros". Tāpat armēņu spēki Kalnu Karabahā paziņojuši, ka Azerbaidžāna liekot lietā Grad raķešu sistēmas un smago artilēriju, apšaudot Martakertas rajonu reģiona ziemeļos.Aicinājumu pārtraukt asinsizliešanu pēc ziņām par pirmajiem kritušajiem pauda daudzas pasaules valstis, tostarp ar aicinājumu pārtraukt vardarbību nāca klajā arī Latvijas Ārlietu ministrija. Tikmēr sava veida starpnieka lomu uzņēmās Krievija - tās aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu esot sazvanījies ar kolēģiem Armēnijā un Azerbeidžānā, mudinot pārtraukt kaujas un nolikt ieročus. Jāatgādina gan, ka Krievija abām konfliktējošajām pusēm ir pārdevusi bruņojumu.Savukārt NATO valsts Turcija nākusi klajā ar paziņojumu, ka "atbalstīs Azerbaidžānu līdz pat galam". "Mēs lūdzam par mūsu azerbaidžāņu brāļiem, lai tie šajās sadursmēs gūst virsroku," pausts Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana administrācijas izplatītā paziņojumā. Kopš piektdien iesaldētā konflikta zonā izcēlās apšaudes, ir ziņas par vismaz 30 nogalinātiem karavīriem - 18 Armēnijas pusē un 12 Azerbaidžānas pusē.

Bruņotie konflikti, kas Kalnu Karabahas teritorijā aizsākās aizvadītā gadsimta 80.gadu beigās, eskalējās atklātā karadarbībā 1991.gadā pēc Padomju Savienības sabrukuma. Līdz pamieram 1994.gadā karā dzīvību bija zaudējuši 30 tūkstoši cilvēku.

Reģions PSRS laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, bet kopš deviņdesmito gadu sākuma ir de facto neatkarīga armēņu republika. Oficiāli joprojām tiek uzskatīts, ka Kalnu Karabaha ir Azerbaidžānas sastāvā.

(pievienota 3.-4.rindkopa)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits