Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Azerbaidžānas armija ieiet pēdējā Armēnijas atdotajā rajonā

Azerbaidžāna otrdien paziņoja, ka tās armija ir iegājusi Lačinas rajonā - pēdējā no trim rajoniem, kas Armēnijai jāatdod atpakaļ Baku kontrolē saskaņā ar vienošanos par karadarbības izbeigšanu Kalnu Karabahā.

"Azerbaidžānas armijas vienības 1.decembrī iegāja Lačinas rajonā" saskaņā ar vienošanos, kuru 9.novembrī parakstīja Armēnija, Azerbaidžāna un Krievija, teikts Azerbaidžānas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Saskaņā ar šo vienošanos Azerbaidžānas armija 20.novembrī iegāja Agdamas rajonā, bet 25.novembrī - Keļbadžaras rajonā.

Šie trīs rajoni bija drošības buferzonā, kas atradās ap Kalnu Karabahu un kuru kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem bija okupējuši armēņu spēki, kas to de fakto pievienoja starptautiski neatzītajai Kalnu Karabahas Republikai. 

Pamiera vienošanās arī paredz, ka armēņu un azerbaidžāņu armijas paliek pēdējā konflikta eskalācijas posmā ieņemtajās pozīcijās, un tas nozīmē, ka Azerbaidžānas kontrolē paliek tās ieņemtā Kalnu Karabahas pamatteritorijas dienviddaļa un visa buferzonas dienviddaļa. 

Saskaņā ar šo pamiera vienošanos apmēram 2000 Krievijas miera uzturētāju ir dislocēti starp abām konflikta pusēm, tostarp gar 60 kilometrus garo Lačinas koridoru, kas savieno Kalnu Karabahas galvaspilsētu Stepanakertu ar Armēnijas robežu. 

Kalnu Karabahas konfliktā intensīvas kaujas atsākās 27.septembrī. Sešas nedēļas pēc to sākuma Armēnijas premjers Nikols Pašinjans kopā ar Krievijas un Azerbaidžānas līderiem pieņēma trīspusējo paziņojumu par uguns pārtraukšanu Kalnu Karabahā, lai reģionā izvairītos no pilnīga sabrukuma, aplenkuma un tūkstošu armēņu karavīru nāves.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits