Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

BBC: Talibi nogalina civiliedzīvotājus Pandžšīrā

Britu raidorganizācija BBC noskaidrojusi, ka talibi nogalinājuši vismaz 20 civiliedzīvotājus Pandžšīras provincē, kas bija pēdējā Afganistānas province, kas krita talibu rokās.

Viens no upuriem ir tirgotājs Abduls Sami, kurš tika aizturēts un apsūdzēts par SIM karšu pārdošanu kaujiniekiem, kas cīnās pret talibiem. Pāris dienas vēlāk Sami līķis tika izmests netālu no viņa mājām. Vietējie avoti ziņoja, ka uz līķa bijušas redzamas spīdzināšanas pēdas.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība pagājušo pirmdien paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

Taču Pandžšīras provincē bāzētās Nacionālās pretošanās frontes (NPF) līderis Ahmads Masuds solījis turpināt cīņu un aicinājis uz "tautas sacelšanos" pret talibiem.

Tagad starptautiskās sabiedrības uzmanība pievērsta tam, kas tālāk notiks Pandžšīrā.

Kad talibi iegāja Pandžšīras ielejā, tie aicināja vietējos iedzīvotājus turpināt dzīvi ierastajā gaitā. Taču informācija, kas pienāk no provinces, liecina, ka daudzas tirdzniecības vietas ir pamestas un cilvēki mēģina aizbēgt no Pandžšīras. Pastāv arī bažas, ka provincē var sākt trūkt pārtikas un medikamentu.

Talibi ir nolieguši, ka uzbruktu civiliedzīvotājiem, taču pēc ziņām par hazareju kopienas locekļu slepkavībām un policistes nogalināšanu jāsecina, ka situācija uz vietas atšķiras no talibu solījumiem neatriebties.

"Talibiem virzoties uz Kabulu jūlijā un augustā, mēs saņēmām līdzīgus ziņojumus, un mēs varējām dokumentēt bijušo drošības spēku darbinieku, bijušo valdības locekļu un civiliedzīvotāju slepkavības, kas bieži bija atriebības uzbrukumi," norādīja cilvēktiesību organizācijas Human Rights Watch pārstāve, piebilstot, ka situācija Pandžšīrā izskatās līdzīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits