Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Beļģijas politiķi atsāk sarunas par valdības veidošanu

Beļģijas politiķi otrdien atsāka sarunas par jaunās valdības izveidi, cenšoties rast izeju no politiskās krīzes, kas ilgs jau vairāk nekā gadu.

Frankofonu sociālistu līderis Elio Di Rupo tikās ar pagaidu valdības vadītāju Īvu Letermu, lai pārrunātu valsts finansiālo situāciju.

Leterms turpina pildīt premjerministra pienākumus kopš pagājušā gada jūnijā notikušajām vēlēšanām, pēc kurām abu lingvistisko kopienu partijām tā arī nav izdevies panākt vienošanos par koalīcijas izveidi.

Tuvākajās dienās Di Rupo tiksies ar to astoņu partiju līderiem, kuras pagājušajā mēnesī piekrita piedalīties sarunās bez Flāmu nacionālistu partijas "Jaunā Flāmu alianse" (N-VA) līdzdalības.

Sarunas kļuva iespējamas pēc tam, kad flāmu kristīgie demokrāti CD&V izlēma novērsties no N-VA, kas ir lielākā Flandrijas partija.

Pēc pagājušā gada 13.jūnijā notikušajām vēlēšanām Alberts II virknei politiķu uzticējis starpnieka pienākumus politisko partiju domstarpību pārvarēšanai, kas ļautu izveidot koalīciju, kurā būtu pārstāvētas abu konfliktējošo lingvistisko kopienu partijas.

Tomēr līdz pat šim brīdim visu starpnieku pūliņi bijuši neveiksmīgi, un apritējušas jau 429 dienas, kopš valsts dzīvo bez pilntiesīgas valdības.

Lai gan ikdienas problēmas risina pagaidu valdība, ieilgusī krīze vairo bažas, ka Beļģija varētu pilnībā sašķelties.

N-VA, kas pagājušā gada vēlēšanās ieguva visvairāk balsu, pieprasa paplašināt reģionu autonomiju, tostarp palielinot reģionālo valdību pilnvaras nodokļu iekasēšanā un sociālās politikas veidošanā.

Savukārt franciski runājošie valoņi bažījas, ka jau tā relatīvi nabadzīgākā Valonija pēc fiskālās reformas īstenošanas kļūs vēl trūcīgāka, un izteikuši brīdinājumu, ka tas var novest pie Beļģijas galīgas sadalīšanas.

Flāmi veido aptuveni 60% no 11 miljonus lielā beļģu kopskaita, un Flandrijā bāzēti tādi lieluzņēmumi kā alus ražotājs "Anheuser–Busch InBev", kas kontrolē 25% pasaules tirgus, un atrodas otra lielākā Eiropas osta - Antverpene. Reģions nodrošina 58% no Beļģijas kopējā IKP, kas sasniedz 345 miljardus eiro.

Flandrijas IKP uz vienu iedzīvotāju saskaņā ar 2007.gada datiem sasniedza 31 651 eiro, kamēr frankofonu apdzīvotajā Valonijā tas ir tikai 22 606 eiro.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits