Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Berluskoni atgriežas ar uzvaru

Pārliecinošs vairākums un strādāt spējīgs parlaments ir galvenie trumpji, kas palīdzēs Silvio Berluskoni jau trešo reizi stāties pie Itālijas valdības stūres. S.Berluskoni ar sabiedrotajiem izcīnījis pārliecinošu uzvaru Itālijas parlamenta vēlēšanās, un otrdien viņš iepazīstināja sabiedrību ar nākamās valdības pamatuzdevumiem. Galvenais no tiem būs Itālijas ekonomikas glābšana no krīzes. Ārpolitikas jomā zīmīgs šķiet Kremļa izplatītais paziņojums, ka S.Berluskoni jau šonedēļ varētu tikties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Abiem līderiem agrāk bija ļoti draudzīgas attiecības.

Ekonomikas problēmas


Pateicoties saviem partneriem no Ziemeļu līgas (ZL), S.Berluskoni labēji centriskais bloks ieguvis pārliecinošu vairākumu gan parlamenta apakšpalātā, gan augšpalātā (Senātā). Ksenofobiski un protekcioniski noskaņotā ZL negaidīti ieguvusi 8% vēlētāju balsu, vēsta Reuters. Tādēļ nav pārsteigums, ka S.Berluskoni kā vienu no savas valdības galvenajiem uzdevumiem izvirzījis cīņu ar nelegālajiem imigrantiem, kurus daudzi itāļi uzskata par cēloni augstajam noziedzības līmenim valstī.

Tomēr kā svarīgākos savas valdības uzdevumus S.Berluskoni uzskaitīja ekonomikas reformu nepieciešamību, Neapoles atkritumu krīzes atrisināšanu un nacionālās aviokompānijas Alitalia glābšanu. Viņa priekšvēlēšanu kampaņā tika solīts samazināt nodokļus un valsts parādu, liberalizēt ekonomiku. Itālijas ekonomika cieš no zemas produktivitātes un augstā eiro kursa, tādēļ jaunieši, pensionāri un zemu atalgoti strādājošie izjūt lielu ekonomikas spiedienu. Tomēr daudzi kritiķi atgādina, ka S.Berluskoni iepriekšējā valdība, kas bija pie varas no 2001. līdz 2006.gadam, nav spējusi izpildīt dāsnos solījumus.

Cīņa pret atkritumiem


S.Berluskoni sacīja, ka viņa jaunizveidotās valdības pirmā sēde notiks Neapolē, kas jau vairākus mēnešus grimst atkritumos. "Es došos prom tikai tad, kad būšu pārliecināts, ka esmu atradis galīgo risinājumu," solīja S.Berluskoni.

Atkritumu krīze šajā Itālijas dienvidu pilsētā sākās decembrī, bet līdz šim veiktie pasākumi nav bijuši pietiekami veiksmīgi, lai to izbeigtu, raksta BBC. Valdības galīgais sastāvs tikšot paziņots nedēļas laikā.

Divu iespējamo ministru vārdi jau nosaukti. Par Itālijas ārlietu ministru S.Berluskoni iecerējis iecelt pašreizējo Eiropas Savienības tieslietu un drošības komisāru Franko Fratīni, bet ekonomikas ministra postenis piesolīts koalīcijas par­tneru ZL pārstāvim Džulio Tremonti.

Pirmo reizi kopš neatminamiem laikiem Itālijas parlamentā nav iekļuvuši ne komunisti, ne sociālisti. Šajā parlamenta sasaukumā būs pārstāvētas tikai sešas partijas, kas ir krietni vien mazāk par divdesmit partijām, kas iekļuva parlamentā pēc 2006.gada vēlēšanām. Tas varētu atvieglot darbu valdībai, lai veiktu tik nepieciešamās valsts ekonomikas reformas.

Izskatās, ka S.Berluskoni saglabājis iepriekšējā valdīšanas reizē iegūtās draudzīgās attiecības ar pasaules lielvalstu līderiem. Kremlis paziņojis, ka V.Putins atceļā no vizītes Lībijā šonedēļ tiksies ar S.Berluskoni, informē AP.

Abi senie draugi satiksies ceturtdien Sardīnijas salā, kur itāļu mediju magnāts jau iepriekš ir uzņēmis Krievijas prezidentu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

SKT izdod Šoigu un Gerasimova aresta orderus

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Krievijas ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova un bijušā aizsardzības ministra Sergeja Šoigu aresta orderus, otrdien pavēstīja SKT.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits