Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Bin Ladena slēpnis bijis Al Qaeda centrs

Pirms nāves, slēpjoties lepnā savrupmājā Pakistānas ziemeļos, pasaulē visvairāk meklētais terorists Osama bin Ladens aktīvi organizēja paša izveidotā starptautiskā teroristiskā tīkla Al Qaeda darbu, apgalvo ASV specdienesti, atspēkojot uzskatu, ka pirms nedēļas nogalinātais ekstrēmists pēdējos gados bijis organizācijas iedvesmotājs, nevis reālais vadonis.

Tam par pierādījumu esot ASV varasiestāžu nedēļas nogalē publicētie pieci videoklipi, kuros redzams O. bin Ladens un kuri pēc terorista nogalināšanas tika atrasti viņa slēpnī.

Rūpējās par tēlu

Četros no tiem bēdīgi slavenais terorists nolasa propagandas runas, no kurām viena saukusies Vēstījums amerikāņu tautai. Īsajā uzrunā viņš nosodījis kapitālismu un Ameriku, bet amerikāņu amatpersonas nevēlas atklāt, vai O. bin Ladens ar konkrētiem draudiem vērsies pie ASV. Videoklipi tika publicēti bez skaņas, jo ASV valdība nevēloties, ka tādējādi tiek izplatīta terorista vēsts, raksta AP.

Specdienesti uzskata, ka šie video ir uzņemti pagājušā gada rudenī. O. bin Ladens videouzrunas nav publicējis kopš 2007. gada, tādēļ nav skaidrs, kādēļ svaigākie video līdz šim nav tikuši publiskoti islāma ekstrēmistu interneta vietnēs, kā tas ierasti notika.

Vēl vienā video, kas tika iegūts, pārmeklējot trīsstāvu ēku, kurā pēdējos, iespējams, piecus gadus mitinājās O. bin Ladens, terorists redzams sēžam uz grīdas un apsedzies ar segu. Stipri nosirmojušais un pēc skata nogurušais vīrietis nelielā televizorā skatās kādas arābu televīzijas sižetu par sevi.

Videorullīšos, kuros O. bin Ladens saka uzrunu, viņš redzams ar tumši melnu bārdu, kas, visticamāk, pirms tam tikusi krāsota, lai vīrietis izskatītos jauneklīgāks. Amerikāņi secina, ka kāds ir ļoti rūpējies par islāmistu elka tēlu. «Tas parāda, ka O. bin Ladens nebija supervaronis, kāds viņš vēlējās būt sekotāju acīs,» domā ASV Kongresa Pārstāvju palātas Nacionālās drošības komitejas vadītājs Pīters Kings.

Lielākais ķēriens

Amatpersonas atklāj, ka bez šiem video atrasti arī datoru cietie diski, zibatmiņas un ar roku veikti pieraksti, kas esot līdz šim lielākais ar terorismu saistīto materiālu kopums, kas uziets vienuviet. «Slēpnī atrastie materiāli vēlreiz apstiprina, cik svarīgi bija neitralizēt O. bin Ladenu,» paziņoja ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes priekšnieks Leons Paneta. «Tieši to kopš 2001. gada 11. septembra no mums gaidīja amerikāņi.»

Savukārt kāds anonīms ASV Aizsardzības ministrijas darbinieks uzskata, ka materiāli pierāda O. bin Ladena svarīgo nozīmi Al Qaeda funkcionēšanā. «Slēpnis kalpoja kā aktīvs Al Qaeda pavēlniecības un kontroles centrs, un ir skaidrs, ka O. bin Ladens nebija tikai viens no organizācijas stratēģijas plānotājiem,» uzskata amatpersona. «Viņš aktīvi iesaistījās operatīvajā plānošanā un taktisko lēmumu pieņemšanā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits