Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Otrdiena, 28. maijs
Vilhelms, Vilis

Bostona piemin 15/4 terorakta pirmo gadadienu

ASV pilsētu Bostonu otrdien plkst.14.49 (21.49 pēc Latvijas laika) pieskandinās baznīcas zvanu skaņas. Šajā laikā pirms gada netālu no Bostonas maratona finiša līnijas nogranda pirmais no diviem sprādzieniem, kas izdzēsa trīs cilvēku dzīvību, bet vairāk nekā 260 ievainoja.Pilsētā, kuras iedzīvotāji joprojām atkopjas no traģēdijas, notiks atceres pasākumi, kuros piedalīsies terora aktā izdzīvojušie, glābšanas dienestu darbinieki, Bostonas augstākās amatpersonas un ASV viceprezidents Džozefs Baidens.

Sprādzienu sarīkošanā apsūdzētais čečens Džohars Carnajevs, kurš noziegumu pastrādāja kopā ar vecāko brāli Tamerlanu, joprojām gaida tiesas prāvu, kam paredzēts sākties tikai vēlā rudenī - novembrī.20 gadu vecajam Dž.Carnajevam, kuru četras dienas pēc 15.aprīļa uzbrukuma atrada slēpjamies kuterī kādas mājas iekšpagalmā Bostonas priekšpilsētā Votertaunā, izvirzītas 30 apsūdzības, to skaitā par masu iznīcināšanas ieroču izmantošanu, lai sakropļotu un nogalinātu cilvēkus. No ātrvārāmajiem katliem izveidoto bumbu sprādzienos ekstremitātes - pārsvarā kājas - zaudēja 16 ievainotie.Prokurori apsūdzētajam pieprasa augstāko soda mēru - nāvessodu. Dž.Carnajeva aizstāvji vēlas pierādīt, ka abu brāļu vaina notikušajā nav vienāda. Medijiem noplūdinātos dokumentos teikts, ka advokāti Džoharu cenšas padarīt par upuri, kas valdonīgā brāļa ietekmē bija spiests piedalīties nozieguma pastrādāšanā.Par Bostonas terora akta galveno plānotāju tiek uzskatīts Tamerlans Carnajevs, kuru nāvējoši ievainoja policijas pakaļdzīšanās laikā vairākas stundas pirms Džohara notveršanas. Par Džoharu sešus gadus vecākais Tamerlans jau iepriekš bija nonācis izmeklēšanas iestāžu redzeslokā saistībā ar viņa pievēršanos radikālajam islāmam.2011.gadā Krievijas izlūkdienesti ASV Centrālo izlūkošanas pārvaldi un Federālo izmeklēšanas biroju brīdināja, ka T.Carnajevs ir "radikālā islāma sekotājs un fanātisks ticīgais" un ka viņš "kopš 2010.gada ir krasi mainījies un gatavojas pamest ASV, lai dotos uz Dagestānu un pievienotos islāmistu grupējumiem".Pēc tam amerikāņi veica izmeklēšanu, kuras laikā izjautāja gan Tamerlanu, gan viņa vecākus, bet neatrada pierādījumus krievu apgalvojumiem. Trauksmes zvani nezvanīja arī pēc tam, kad T.Carnajevs 2012.gadā patiešām vairākus mēnešus pavadīja Dagestānā un Čečenijā.Pagājušajā nedēļā publicēts ziņojums, kurā ASV izlūkdienestiem un izmeklēšanas iestādēm pārmesta nespēja prasmīgi izmantot to rīcībā esošo informāciju, lai jau laikus identificētu T.Carnajeva ļaunos nodomus.Tajā pašā laikā kritizēta arī Krievija, kas 2011.gadā nav atsaukusies uz papildu informācijas pieprasījumu, bet jau pēc Bostonas terora akta amerikāņiem izsniedza telefonierakstus, kuros Tamerlans ar māti runā par džihādu jeb svēto karu.Neskatoties uz dziļo traumu, ko Bostonas iedzīvotājiem radīja terora akts, pilsēta ir neticami ātri atkopusies un turpina dzīvot. "Man godīgi jāsaka, ka Bostona pēc notikušā ir kļuvusi labāka pilsēta," domā bijušais Bostonas mērs Tomass Menino, kurš sprādzienā guva smagu kājas ievainojumu. "Cilvēki iemācījās atbalstīt cits citu, viņiem vajadzēja tikt galā ar traģēdiju."Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena otrdien, 15.aprīlī!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Avots: Ukraiņu lidrobots sasniedz jaunu tāluma rekordu

Ar Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GUR) lidrobotu svētdien Krievijā Orenburgas apgabala Orskā veikts trieciens mērķu tālās atpazīšanas radiolokācijas stacijai Voroņež M, ukraiņu bezpilot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits