Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Brazīlijas prezidente rosina sarīkot referendumu par politiskajām reformām

Brazīlijas prezidente Dilma Rusefa pirmdien rosināja sarīkot referendumu par politiskajām reformām, šādi cerot pielikt punktu plašajiem protestiem, kas pārņēmuši valsti. Prezidente arīdzan solīja palielināt finansējuma apmēru sabiedriskajam transportam, kā arī lielāku uzmanību pievērst veselības un izglītības nozarēm.

Vienlaikus Rusefa mudināja nepieļaut ceturtdien protestu laikā pieredzētās vardarbības un vandalisma atkārtošanos. Pēc sarunām ar protestu līderiem un reģionālajām amatpersonām prezidente paziņoja, ka tiks piešķirti 50 miljardi reālu (13,27 miljardi latu) "jaunām investīcijām mobilitātes projektiem pilsētās" un "sabiedriskā transporta uzlabošanai mūsu valstī".

Jau ziņots, ka protesti atsevišķās pilsētās Brazīlijā sākās 11.jūnijā, un par to iemeslu kalpoja sabiedriskā transporta biļešu cenu paaugstināšana. Taču tie drīz pārauga valsts mēroga protestu kustībā, un demonstrācijās, kas ceturtdien notika vairāk nekā 100 pilsētās, piedalījās aptuveni miljons cilvēku. Paplašinājies arī protestētāju prasību spektrs. Viņi pauž neapmierinātību gan ar korupciju, gan par zemo sabiedrisko pakalpojumu kvalitāti, gan par starptautisko futbola turnīru rīkošanas izmaksām. Demonstrācijās dzīvību zaudējuši četri cilvēki.

Šobrīd Brazīlijā notiek Konfederāciju kausa izcīņa, kas tiek uzskatīta par 2014.gada pasaules čempionāta prelūdiju. Kā liecina svētdien publiskotā institūta "Ibope" veiktā sabiedriskās domas aptauja, 46% demonstrantu protesta mītiņos piedalās pirmo reizi. Taču, par spīti izskanējušajai kritikai par augstajām futbola turnīru rīkošanas izmaksām, 67% respondentu pauduši atbalstu Pasaules kausa rīkošanai Brazīlijā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits