Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Eksperti neizslēdz iespēju, ka partijas nespēs vienoties un pēc neilga laika būs jārīko jau piektās vēlēšanas

Cer uz politisko stabilitāti Knesetā

Otrdien Izraēlas iedzīvotājiem jau ceturto reizi divu gadu laikā būs jādodas pie vēlēšanu urnām, lai balsotu par nākamo parlamentu ar cerībām, ka tiks pārrauta ieilgusī politiskā krīze. Tomēr, kā liecina pēdējo aptauju dati, Izraēlas iedzīvotāju vidū valda plaša politiskā sašķeltība un nedz ilggadējā premjera Benjamina Netanjahu partija un sabiedrotie, nedz opozīcija nav izvirzījusies pārliecinošā vadībā.

Par Netanjahu

Lai gan 2020. gada aprīlī šķita, ka pēc trim vēlēšanām, ilgām pārrunām un Izraēlas prezidenta ultimāta valstī beidzot tika izveidota stabila koalīcija starp premjera Netanjahu Likud un viņa sāncenša Benija Ganca apvienību Zilibaltā, jau rudenī starp abiem spēkiem strīdi saasinājās. Decembrī, kad partijas nespēja vienoties par valsts budžetu, valdība krita un piespieda politiskā strupceļa nogurdināto Izraēlu rīkot jau ceturtās vēlēšanas divu gadu laikā.

Premjers, kurš ir valsts priekšgalā jau kopš 2009. gada, cer, ka līdz šim pasaulē veiksmīgākā vakcinācijas kampaņa, kuras laikā trīs mēnešos vakcinēti vairāk nekā 50% iedzīvotāju, dos partijai Likud un tuvākajiem labējā spārna politiķiem gana lielu atbalstu, lai nodrošinātu pārliecinošu vairākumu parlamentā. "Mēs esam pasaules čempioni vakcinēšanā. Es esmu iegādājies miljonus vakcīnu dozu un atvedīšu vēl miljonus," sarunā ar bruņoto spēku radiostaciju svētdien sacīja Netanjahu. Savukārt kritiķi uzskata, ka valdība pandēmijas sākumā rīkojās "haotiski", un pārmet sešu tūkstošu cilvēku nāvi, ko, viņuprāt, varēja novērst.

Tikmēr Izraēlā vēl aizvien turpinās tiesas prāva, kurā Netanjahu tiek vainots korupcijā. Kā norāda The New York Times, viņš cer, ka uzvara vēlēšanās pasargās no notiesājoša sprieduma prāvā. "Es nezinu nevienu nopietnu domātāju, kurš saka, ka Izraēla dodas uz kārtējām vēlēšanām kāda cita iemesla dēļ," sacījis politikas zinātņu profesors Gajils Talširs. Netanjahu atbalstītāji valdības sabrukumā vaino Gancu, kamēr citi uzskata, ka premjers speciāli strīdu noveda līdz koalīcijas sabrukumam. 

Eksperti norāda, ka vēlēšanas Izraēlā lielā mērā ir balsojums par vai pret Netanjahu personību un politiku. Tomēr, kā uzskata socioloģe Dālija Šaindlina, tas nav galvenais temats, kas satrauc vairumu. "Elektorāts visasāk sašķeļas starp kreisi, labēji un centriski orientētajiem jautājumā par Izraēlas-Palestīnas konfliktu," norāda eksperte, skaidrojot, ka kreiso un centristu vēlētāji biežāk atbalsta tā saukto divu valstu risinājumu. 


Konkurence

Neskatoties uz pārmetumiem par valdības rīcību pandēmijas sākumā, Likud nevēlēšanos atbalstīt Palestīnas valsts izveidi un jau mēnešiem ilgajiem protestiem pret korupcijā apsūdzēto Netanjahu, aptaujas liecina, ka arī šajās vēlēšanās partija, visticamāk, parādīs labus rezultātus. Portāls Haaretz raksta, ka 19. marta aptauju rezultāti prognozēja Likud apmēram trīsdesmit vietu Knesetā. 

Iepriekšējās trijās vēlēšanās Likud spēkojās ar bijušo bruņoto spēku ģenerāli Beniju Gancu un viņa apvienību Zilibaltā. Taču, kā liecina aptauju dati un Izraēlas mediji, bijušā ģenerāļa, kuru lielā mērā atbalsta Netanjahu kritizētāji, "zvaigzne ir norietējusi". Euronews raksta, ka Likud šajās vēlēšanās ir trīs sāncenši. Starp tiem lielāko vietu skaitu Izraēlas parlamentā varētu iegūt centriski orientētais politiskais spēks Yesh Atid un viņu līderis bijušais finanšu ministrs Jairs Lapids. Yesh Atid, kura tiek uzskatīta par galveno opozīcijas partiju, tiek paredzētas aptuveni 18 vietas. Kopumā Knesetā varētu iekļūt 13 dažādi politiskie spēki. Tomēr nav skaidrs. vai tā sauktais Antinetanjahu bloks spēs iegūt nepieciešamo pārsvaru, lai izveidotu koalīciju bez Likud. Tādēļ pastāv bažas, ka arī ceturtās vēlēšanas nenesīs stabilitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits