Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Černobiļas katastrofas gadadienā sāk celt jauno sarkofāgu

Ukrainā, pieminot Černobiļas kodolkatastrofas 26. gadadienu, ceturtdien sāka jauna sarkofāga būvi virs avarējušās atomelektrostacijas ceturtā kodolreaktora, kas eksplodēja 1986. gada 26. aprīlī. Sarkofāgam jāpadara avārijas zona par ekoloģiski drošāku vietu. Līdzšinējais pārsegs, kas uzcelts pāris mēnešu pēc katastrofas, ir nolietojies un nespēj pasargāt apkārtējo vidi no radioaktīvā piesārņojuma.

Arkveida konstrukcija būs 105 metrus augsta, 260 metru plata un 160 metru gara. To plānots pabeigt 2015. gadā. Sarkofāgs iecerēts tik liels, ka tajā varētu paslēpt pat Ņujorkas Brīvības statuju.

Projekts izmaksās 935 miljonus eiro (ap 657 miljoniem latu), informēja RIA Novosti. Lielāko daļu sedz ziedojumi, kas savākti pērn Kijevā notikušajā starptautiskajā konferencē, kurā piedalījās vairāk nekā 40 valstu un dažādu starptautisko organizāciju pārstāvji. Ukrainas ieguldījums sarkofāga būvē ir 6% no kopsummas.

«Mēs pieminam XX gadsimta lielākās tehnoloģiskās katastrofas upurus,» Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču citēja NEWSru.com. Prezidents piedalījās arī sarkofāga būvniecības atklāšanas ceremonijā. Visā valstī, noliekot ziedus un aizdedzinot svecītes, pieminēja pasaules vēsturē lielākās kodolkatastrofas upurus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits