Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Dānijas valdība iesniedz likumprojektu par viendzimuma pāru laulāšanu baznīcā

Dānijas centriski labējā valdībā trešdien iesniedza parlamentā likumprojektu, kura pieņemšanas rezultātā viendzimuma pāri varēs laulāties evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

Debates par likumprojektu notiks 20.martā. Patlaban vēl nav noteikts datums, kad varētu notikt balsošana, tomēr sagaidāms, ka likumprojekts tiks pieņemts, jo valdība un tās sabiedrotie - galēji kreisā Sarkano un zaļo alianse - ieceri atbalsta.

Ja parlaments likumprojektu atbalstīs, tas stāsies spēkā 15.jūnijā, vēl šonedēļ sacīja premjerministre Helle Torninga-Šmita, paredzot, ka "mēs vēl šovasar pieredzēsim gejus un lesbietes laulājamies Dānijas luterāņu baznīcā". Tas ir "liels solis uz priekšu un dabīgs modernajai Dānijai", sacīja premjere.

Ja mācītājs nevēlas laulāt viendzimuma pāri, viņam nebūs obligāts pienākums to darīt, bet laulību kandidāti, saņēmuši atteikumu, varēs vērsties pie cita mācītāja, kas viņus būs ar mieru salaulāt, teikts likumprojektā.

Dānija 1989.gadā kļuva par pirmo valsti pasaulē, kur viendzimuma pāri var reģistrēt civilas partnerattiecības. Reģistrētiem viendzimuma pāriem ir tādas pat tiesības kā heteroseksuāliem pāriem, vienīgi līdz šim tiem nebija tiesību tikt salaulātiem reliģiskā ceremonijā.

Kopš 1997.gada viendzimuma pāri baznīcā var saņemt reliģisku svētību, tomēr laulību ceremonijas līdz šim netika rīkotas, un pāri netika reģistrēti draudzes sarakstos. Kopš 2009.gada viendzimuma pāri Dānijā var adoptēt bērnus.

2010.gadā no Dānijas desmit bīskapiem seši laikrakstam "Berlingske Tidende" apliecināja, ka atbalsta viendzimuma laulības. No Dānijas iedzīvotājiem 80% ir evaņģēliski luteriskās baznīcas locekļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits