Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Dokumenti liecina, ka Staļina dēls Jakovs varētu būt brīvprātīgi padevies nacistu gūstā

Padomju līdera Josifa Staļina dēls labprātīgi padevās gūstā vāciešiem nacistu iebrukuma Padomju Savienībā laikā 1941. gadā, nevis tika sagūstīts, kā gadu desmitiem pēc Otrā pasaules kara apgalvoja Kremļa propaganda, vēsta britu laikraksts Independent, atsaucoties uz Krievijas arhīvos atrastiem dokumentiem.

Staļina nicinošā attieksme pret savu vecāko dēlu Jakovu Džugašvili ir labi zināma, un domājams, ka tieši šī iemesla dēļ pēdējais 1943. gadā izdarīja pašnāvību, metoties uz elektriskā nožogojumā nacistu koncentrācijas nometnē. Līdz šim tika uzskatīts, ka Staļina nicinošā attieksme pret dēlu bijusi nepamatota, taču jaunākās vēstures liecības ļauj domāt, ka Staļina nepatikai bijuši vērā ņemami iemesli, norāda izdevums.

Liecības par J. Džugašvili brīvprātīgu padošanos nacistiem it kā atrodamas viņa brigādes komisāra Alekseja Rumjanceva rakstītā vēstulē, kurā teikts, ka baterijas komandieris J. Džugašvili, kopā ar kādu savu atbalstītāju, pārģērbušies civilā apģērbā un patvaļīgi atstājuši bateriju, neilgi pēc vāciešu īstenotas bombardēšanas.

Kā raksta Vācijas žurnāls Der Spiegel, kas publiskojis arhīva atrastos dokumentus, abi bēgļi nonākuši līdz kādam ezeram, un J. Džugašvili licis kareivim turpināt ceļu, bet pats paziņijis, ka vēlas palikt un atpūsties. Pēc žurnāla domām, viņa vēlme palikt netālu no vācu karaspēka pozīcijām liecina, ka viņš jau iepriekš bija iecerējies padoties vāciešu gūstā. Žurnāls citē arī nacistu atskaiti par J. Džugašvili nopratināšanu, kuras laikā viņš asi kritizējis Sarkano armiju, dēvējot tās darbības par „dumjām un idiotiskām”, kā arī atļāvies virkni klaji antisemītisku izteikumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits