Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Drēzdenes Elbas ieleja izslēgta no Pasaules mantojuma saraksta

UNESCO Pasaules mantojuma komiteja pieņēmusi lēmumu Drēzdenes Elbas ielejas izslēgšanu no UNESCO Pasaules mantojuma saraksta, informē UNESCO Latvijas Nacionālā komiteja.  

Drēzdene izslēgta nepārdomātas, nesaskaņotas un pasaules mantojuma vietas vērtību iznīcinošas attīstības projekta dēļ, Elbas ielejā sākot tilta būvniecību, par spīti vairākkārtējiem UNESCO Pasaules mantojuma centra aizrādījumiem par šāda projekta negatīvo ietekmi uz vietas integritāti.

Tā kā Drēzdenes pilsēta nepārtrauca plānotā tilta būvniecību un neņēma vērā UNESCO Pasaules mantojuma centra aicinājumu meklēt alternatīvus risinājumus savienojuma veidošanai pār Elbas upi, vieta ir neatgriezeniski zaudējusi savu īpašas nozīmes pasaules vērtību, kas bija pamats tās iekļaušanai UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Pirms diviem gadiem - 2007.gadā - Pasaules mantojuma komitejas 31.sesijā no UNESCO Pasaules mantojuma saraksta tika izslēgta arī UNESCO Pasaules dabas mantojuma vieta Oriksu dabas rezervāts Omenā. Taču atšķirībā no šā gadījuma, kad izslēgšanu atzina pati dalībvalsts, jo tā nav spējusi šajā teritorijā saglabāt un aizsargāt apdraudēto antilopju pasugas oriksu populāciju, attiecībā uz Drēzdeni UNESCO Pasaules mantojuma komitejas 33.sesija pirmo reizi īstenoja jau vairākkārt arī citām UNESCO Pasaules mantojuma vietām izteikto brīdinājumu - dalībvalstīm nespējot adekvāti regulēt un kontrolēt jaunu projektu attīstību UNESCO Pasaules mantojuma vietās, tās vairs neatbilst UNESCO Pasaules mantojuma saraksta kritērijiem un var tikt izslēgtas.

Drēzdenes Elbas ieleja UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā tika iekļauta 2004.gadā, novērtējot šīs vietas unikālo kultūrainavu, kas neskarta bija saglabājusies cauri gadsimtiem un iedvesmojusi daudzus ievērojamus māksliniekus un rakstniekus, kā arī raksturoja cilvēces un dabas savastarpēju saskaņu. Tilta būvniecība neatgriezeniski mazinājusi šīs vietas viengabalainību un kultūrainavas harmoniju, kas arī ir iemesls UNESCO Pasaules mantojuma vietas īpašā statusa zaudēšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits