Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Eksperti pārliecināti, ka pandēmijas rodas dabas izpostīšanas rezultātā

Saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO), Pasaules Veselības Organizācijas (PVO) un Pasaules Dabas Fondu (PDF) vadītāju teikto, pandēmijas, arī jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 rodas, jo cilvēce iznīcina dabu, taču pasaule jau gadu desmitiem ignorē šo skaudro realitāti, vēsta britu medijs The Guardian.

Nelegāla un neilgtspējīga savvaļas dzīvnieku tirdzniecība, kā arī mežu un citu ekosistēmu izpostīšana ir galvenais iemesls pieaugošajam skaitam slimību, kas no savvaļas dzīvniekiem pāriet uz cilvēkiem.

Organizāciju līderi pieprasa zaļu un veselīgu atveseļošanos no jaunā koronavīrusa pandēmijas, reformējot destruktīvo lauksaimniecību un neilgtspējīgo uzturu.

Trešdien publicētajā PDF ziņojumā teikts, ka "jaunu slimību veidošanās risks nākotnē ir lielāks kā jebkad agrāk, tas savukārt var radīt postījumus veselībai, ekonomikai un globālajai drošībai." Pasaules vadošie bioloģiskās daudzveidības eksperti informē, ka nākotnē iespējami vēl nāvējošāku slimību uzliesmojumi, ja vien strauji netiks apturēta dabas iznīcināšana.

"Mēs esam redzējuši, ka gadu gaitā ir parādījušās daudzas slimības, piemēram, Zikas vīruss, AIDS, SARS, Ebolas vīrusslimība. Visas šīs slimības ir cēlušās no dzīvnieku populācijām, kas nonākušas zem spēcīga vides spiediena," sacīja ANO konvencijas par bioloģisko daudzveidību vadītāja Elizabete Maruma Mrema, PVO vides un veselības direktore Marija Neira un PDF starptautiskais vadītājs Marko Lambertini.

Viņi izsaka arī satraukumu, ka "Covid-19 mums ir devis iemeslu, lai dabu aizsargātu, taču mēs redzējām, ka notiek pretējais. [..] Ir parādījušies satraucoši ziņojumi par pastiprinātu malumedniecību, nelikumīgu mežizstrādi un meža ugunsgrēkiem. Daudzas valstis samazina finansējumu dabas saglabāšanai. Tas viss notiek laikā, kad mums to vajag visvairāk."

PDF ziņojumā ir secināts, ka galvenie slimību (no dzīvniekiem uz cilvēkiem) iemesli ir dabas iznīcināšana, lauksaimniecības un lopkopības intensificēšana, kā arī augsta riska savvaļas dzīvnieku tirdzniecība un patēriņš.

Ziņojumā teikts, ka 60-70% jauno slimību, kas radušās cilvēkiem kopš 1990. gada ir cēlušās no savvaļas dzīvniekiem.

Šajā pašā laika posmā ir izcirsti 178 miljoni hektāru meža.

Ziņojums aicina visu valstu valdības pieņemt likumus, lai novērstu dabas iznīcināšanu tirdzniecības dēļ. Kā arī aicina sabiedrību padarīt savu uzturu ilgtspējīgāku - liellopu gaļa, palmu eļļa un soja ir dažas no precēm, kas bieži saistītas ar mežu izciršanu. Zinātnieki uzskata, ka izvairīšanās no gaļas un piena produktiem ir nozīmīgākais veids kā samazināt savu ietekmi uz vidi.

Top komentāri

dzelmiks
d
Visus iemeslus komentāros nosauc, tikai ne galveno !!! Mantkārība un skopums !
citu vidū
c
Vai noslēgttā zirnekļu burkā arī rodas infekcijas?
Tā varētu būt
T
Izcērt kokus,būvē koncertzāles vietējiem Karūzo!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits