Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Floridā pusaudzi nošāvušo kārtībnieku atbrīvos pret drošības naudu

ASV Floridas tiesa piektdien, 20. martā, atļāva brīvprātīgā patruļdienesta kārtībniekam Džordžam Cimmermanam (George Zimmerman), kurš nošāva tumšādaino pusaudzi Treivonu Martinu (Trayvon Martin), iziet brīvībā pret drošības naudu 150 tūkstošu ASV dolāru apmērā, vēsta aģentūra Reuters.

Kā pastāstīja Dž. Cimmermama advokāts, viņa aizstāvamais varēs iznākt brīvībā „dažu tuvāko dienu laikā”. Atbilstoši tiesas izvirzītajiem nosacījumiem, Dž. Cimmermanam ir jānēsā elektroniskā aproce, tāpat tiks ierobežotas dažas viņa tiesības, piemēram, viņam būs aizliegts lietot alkoholu un nēsāt ierocis.

Pats Dž. Cimmermans, uzstājoties tiesas sēdē, pauda nožēlu par notikušo. „Es nožēloju, ka jūs zaudējāt dēlu,” paziņoja kārtībnieks, vēršoties pie T. Martina vecākiem.

Incidents, kas noveda pie 17 gadus vecā Treivona Mārtina bojāejas, notika 2012. gada 26. februārī. 28 gadus vecajam Dž. Cimmermanam, kurš patrulēja rajonu Sendfordā, šķita aizdomīgs tumšādainais pusaudzis, kurš bija ģērbies jakā ar kapuci. Par savām aizdomām brīvprātīgā patruļdienesta kārtībnieks paziņoja pa tālruni 911, bet pēc tam sāka sekot T. Mārtinam. Rezultātā starp viņiem izsraisījās konflikts, kura laikā Dž. Cimmermans pusaudzi nošāva.

Sākotnēji viņam netika uzrādītas nekādas apsūdzības, jo policija, balstoties uz paša Dž. Cimmermana liecībām, secināja, ka brīvprātīgais kārtībnieks rīkojies pieļaujamās pašaizsardzības ietvaros. Pēc tam Dž. Cimmermans notikuma izraisītās sabiedriskās rezonanses dēļ aizbrauca no savas mājas nezināmā virzienā, kā arī tika izslēgts no universitātes „drošības apsvērumu dēļ”.

Jāpiebilst, ka policijas sākotnējs atteikums uzrādīt apsūdzības Dž. Cimmermanam izsauca nozīmīgas daļas amerikāņu sabiedrības negatīvu reakciju. Petīciju ar prasību sākt Dž. Cimmermana kriminālvajāšanu parakstīja vairāk nekā 2,2 miljoni cilvēku.

11. aprīlī Floridas prokuratūra tomēr uzrādīja Dž. Cimmermanam apsūdzības otrās pakāpes slepkavībā (second-degree murder) un viņš tika apcietināts. Maksimālais iespējamais sods par otrās pakāpes slepkavību ir mūža ieslodzījums. Šāda apsūdzība Floridas štatā parasti tiek uzrādīta gadījumos, ja noticis kautiņš un kāds no tā dalībniekiem nogalināts bez iepriekšēja nolūka izdarīt slepkavību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits