Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Franči uz barikādēm viendzimuma laulību dēļ

Francijas parlaments šonedēļ galīgajā lasījumā atbalstīja viendzimuma pāru laulību legalizāciju, taču homoseksuāļu laulību pretinieku protesti apliecinājuši, ka valstij būs grūti pārvarēt šķelšanos pretrunīgi vērtētajā jautājumā. Kamēr viendzimuma laulību atbalstītāji slavē Franciju, kas kļuvusi par 14. valsti pasaulē, kurā homoseksuāļiem ļauts laulāties, kritiķi sola nepadoties un organizēt arvien lielākus protestus.

Izvicina dūres

Francijas parlaments ar 321 balsi «par» un 225 «pret» apstiprināja viendzimuma pāru laulību legalizāciju, kā arī lēma, ka homoseksuāliem pāriem ļauts adoptēt bērnus. Francijas tieslietu ministre Kristiāna Tobira paziņojusi, ka pirmās kāzas varētu notikt jau jūnijā, un likumdevēji apgalvo, ka viendzimuma laulību legalizēšana ir lielākā sociālā reforma valstī kopš 1981. gada, kad tika aizliegts nāvessods.

Likuma atbalstītāji pēc vēsturiskā balsojuma pulcējās Parīzes ielās, lai gavilētu. «Pēc visa šī trača man tagad ir daudz lielāka ticība sabiedrībai,» The Local sacīja 19 gadu vecais Luī. Viņam piebalsoja 23 gadus vecā homoseksuālā Dženifera, kura uzsvēra, ka tagad jūtas daudz brīvāka: «Es arī kādu dienu gribu apprecēties un veidot «normālu» ģimeni, tādēļ tas man ir ļoti svarīgi.»

Līksmojošo vidū bija arī virkne politiķu, kuri neslēpj savu seksuālo orientāciju, arī Parīzes mērs Bertrāns Delano.

Taču otrā pilsētas pusē pulcējās likuma pretinieki. «Es turpināšu nākt uz protestiem, es nepadošos. Likums vēl nav spēkā, Valsts prezidentam ir jāieklausās mūsu balsīs,» ziņu aģentūrai AP solīja 41 gadu vecā divu bērnu māmiņa Klēra Barone. «Mēs esam šeit, lai aizstāvētu ģimenes vērtības. Bērniem vajadzīga mamma un tētis.»

Daļa protestētāju iesaistījās sadursmēs ar policiju. Saniknotie demonstranti nekavējās izgāzt dusmas arī pār žurnālistiem, kuru virzienā raidīja asaru gāzi un kurus sauca par «geju kolaboracionistiem». Kārtībsargi arestēja 12 protestētājus, kuri saistīti ar galēji labējo organizācijām.

Protestētāji sola nepieklust, un viņu apņēmību papildinājis labējo partiju lēmums vērsties Konstitucionālajā padomē, lai apturētu parlamentā apstiprināto likumu. Debates par homoseksuāļiem izsaukušas domstarpības arī deputātu vidū, kuri pagājušajā nedēļā parlamentā atļāvās pat likt lietā dūres, lai aizstāvētu savu pozīciju. Tomēr valdība un tieslietu eksperti ir pārliecināti, ka padomei nebūs iemesla atcelt viendzimuma laulību legalizāciju, ko likuma pretinieki cer pozicionēt kā konstitucionālu jautājumu.

Protestē pret prezidentu

Francijas prezidents Fransuā Olands jau priekšvēlēšanu kampaņā solīja aizstāvēt homoseksuāļu tiesības laulāties, tādēļ likumprojekta straujā virzība reti kuram valstī nākusi kā pārsteigums. Tomēr protesti pret laulību legalizāciju pieņēmuši grandiozus apmērus, pulcējot simtiem tūkstošu cilvēku.

Jaunākie sabiedriskās domas pētniecības organizācijas BVA aptaujas rezultāti rāda, ka viendzimuma pāru laulības Francijā atbalsta 58% iedzīvotāju. Tomēr nedaudz vairāk nekā puse jeb 53% iedzīvotāju uzskata, ka homoseksuāļiem nedrīkstētu ļaut adoptēt bērnus.

Jautājums par homoseksuāļu laulībām izsaucis pretrunīgu reakciju arī citās valstīs, taču Francijā netika gaidīta tik asa pretreakcija. Eksperti norādījuši, ka protesti nenozīmē, ka Francija, salīdzinot ar citām valstīm, būtu homoseksuāliem pāriem nelabvēlīgāka, un demonstrācijas saista ar iedzīvotāju neapmierinātību ar sociālistu valdību un prezidentu F. Olandu, kura popularitāte ir rekordzema. Protesti pret homoseksuāļu laulībām pārauguši politiskos mītiņos pret F. Olanda sociālistu valdību, rakstīja The Christian Science Monitor.

Tomēr sabiedrības šķelšanos homoseksuāļu laulību jautājumā spilgti iezīmējis augošais homofobiski motivēto uzbrukumu skaits, kas pēdējo sešu mēnešu laikā trīskāršojies. Pēdējās nedēļās uzbrukts geju bāriem Lilles un Bordo pilsētā un Parīzes ielās kāds homoseksuālis smagi piekauts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits