Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Gingričs vēlētājiem sola bāzi uz Mēness un niknu cīņu pret brāļiem Kastro

ASV Kongresa Pārstāvju palātas bijušais spīkers Ņūts Gingričs paziņoja, ka viņa ievēlēšanas par prezidentu gadījumā Amerikas Savienotās Valstis uzbūvēs pastāvīgu bāzi uz Mēness. Ar šādu solījumu, kā vēsta Reuters, Ņ. Gingričs nāca klajā 25. janvārī Floridā, štatā, kurā atrodas Džona Kenedija vārda nosauktais kosmosa centrs.

Atklāt bāzi uz Mēness bijušais Pārstāvju palātas spīkers plāno sava otrā prezidentūras termiņa beigās. Bez tam Ņ. Gingričs solīja iztērēt desmit procentus no 18 miljardus dolāru lielā NASA budžeta izmaksām tām privātajām firmām, kuras spēs visveiksmīgāk attīstīt kosmiskās tehnoloģijas. Ņ. Gingričs uzsvēra, ka ASV ir jāiegūst tāda pieredze kosmosā, ar kuru nekad nebūs salīdzināmas Ķīnas un Krievijas iespējas kosmosa apguves jomā.

Privātas investīcijas kosmosa pētīšanā plāno atbalstīt arī tagadējā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija, tomēr no Mēness apguves programmas B. Obama bija spiests atteikties programmas dārdzības dēļ.

Bez tam Floridā, kur 31. janvārī notiks republikāņu priekšvēlēšanas, Ņ. Gingričs nāca klajā ar vairākiem paziņojumiem par ārpolitiku. Pēc Ņ. Gingriča vārdiem, viņš, kļūšanas par ASV prezidentu gadījumā, atbalstīs sacelšanos Kubā pret brāļu Kastro režīmu. Par to, kā vēsta aģentūra AFP, Ņ. Gingričs paziņoja intervijā spāniski raidošajam televīzijas tīklam Univision.

Kā paskaidroja Ņ. Gingričs, cīņai ar tagadējām Kubas varas iestādēm viņš izmantos visās tās metodes, kuras Ronalds Reigans, Margarēta Tetčere un Jānis Pāvils II izmantoja cīņai pret Padomju Savienību – psiholoģisko karu, slepenas operācijas, stingras politiskās un ekonomiskās sankcijas. Skatītāji, kas atradās studijā, Ņ. Gingriča paziņojumu uzņēma ar aplausiem. Floridā dzīvo liels skaits emigrantu no Kubas, kas pametuši salu neapmierinātības ar komunistisko režīmu dēļ, un republikāņu kandidāti cenšas nodrošināties ar viņu atbalstu.

Arī Ņ. Gingriča galvenais sāncensis cīņā par kandidēšanu uz prezidenta amatu no Republikāniskās partijas, bijušais Masačūsetas štata gubernators Mits Romnijs ir solījis veltīt lielu uzmanību kosmosa izpētei, kā arī īstenot stingru politiku attiecībā pret Kubu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits