Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Hondurasas džungļos atrod pazudušo pilsētu

Arheologi Hondurasas džungļos uzgājuši pilsētas drupas, ko uzskata par senas un izzudušas civilizācijas mājvietu.

Žurnāla National Geographic žurnālists un fotogrāfs Duglass Prestons pievienojās zinātniekiem ekspedīcijā uz Moskītijas reģionu, lai meklētu leģendām apvīto "Balto pilsētu".

Izmantojot LIDAR tehnoloģiju, kas nomēra objektu augstumu ar lāzera staru, kas raidīts no lidmašīnas, zem tropu meža atklājās cilvēku būvētu ēku atliekas. ASV un Hondurasas zinātnieku ekspedīcija tika sarīkota, lai pārliecinātos par atklājumu.

Prestons norāda, ka uzietas "izzudušas kultūras" pēdas.

"Atšķirībā no netālajiem kaimiņiem maijiem šī izzudusī kultūra ir maz pētīta un ir gandrīz nezināma. Arheologi pat nezina tās nosaukumu," raksta Duglass.

Tika atrasta piramīda un akmens skulptūru kolekcija, kas varētu būt saistīta ar bēru rituāliem. Zinātnieki aprēķinājuši, ka tie ir 3000 līdz 3400 gadus veci.

Pētnieki pamanījuši arī jaunas sugas, kas iepriekš nav pētītas. "Šis nepārprotami ir visneskartākais tropu mežs Centrālamerikā. Šīs vietas nozīmīgumu nevar novērtēt par zemu," sacīja botāniķis Marks Plotkins, kurš pievienojās ekspedīcijai.

Komanda neizpauž sīkākas ziņas par pilsētas drupu atrašanās vietu, lai izvairītos no zagļiem, jo viņu atradumi nav no tās aizvesti.

Taču Pretsons brīdināja, ka tuvējā apkārtnē uzdarbojoties nelikumīgie mežu izcirtēji.

Hondurasas Antropoloģijas un vēstures institūta direktors Virhiljo Paredess Trapero sacīja, ka mežs un ieleja varētu pazust tuvāko astoņu gadu laikā, ja nekas netikšot darīts lietas labā. "Hondurasas valdība cenšas pasargāt šo reģionu, taču tai nepietiek naudas. Mums steidzami nepieciešama starptautiska palīdzība," viņš uzsver.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits