Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Hondurasas prezidenta vēlēšanās par uzvaru paziņo abi vadošie kandidāti

Svētdien aizvadītājās Hondurasas prezidenta vēlēšanās par uzvaru paziņojuši abi vadošie kandidāti, raisot bažas par iespējamajiem protestiem un vardarbību.

Par uzvaru vēlēšanās paziņojis gan konservatīvo kandidāts Huans Orlando Ernandess, gan kreiso pārstāve Ksiomara Kastro.

Pēc vairāk nekā puses balsu saskaitīšana vadībā ar 34% izvirzījies Ernandess, kamēr Kastro ieguvusi 29% balsu.

"Es būšu nākamais Hondurasas prezidents, un es darīšu visu, kas būs nepieciešams, lai atdotu tautai mieru," pēc sākotnējo vēlēšanu rezultātu uzzināšanas paziņoja Ernandess.

Viņš arī uzaicināja Kastro un viņas vīru eksprezidentu Manuelu Selaju pievienoties "lielajam nacionālajam līgumam" pret nedrošību un nabadzību.

Selaja tika gāzts no amata 2009.gada jūnijā apvērsuma ceļā. Tam sekoja vardarbības uzliesmojums un vēlēšanas, kuras Selajas atbalstītāji boikotēja. Vēlēšanās uzvarēja Porfirio Lobo, kurš stājās amatā 2010.gada janvārī.

Ernandess paziņoja, ka sazināšoties arī ar pārējiem sešiem prezidenta vēlēšanu kandidātiem, lai viņi visi varētu strādāt kopā Hondurasas labā.

Kastro tikmēr paziņojusi, ka vēlēšanās uzvaras laurus ir plūkusi viņa, apgalvojot, ka viņas partija LIBRE guvusi "milzīgu uzvaru".

"Šodien mēs varam teikt, ka esam uzvarējuši," žurnālistiem paziņoja 54 gadus vecā Kastro. Savā tvitera kontā viņa norādīja, ka, pamatojoties uz aptauju rezultātiem pie vēlēšanu iecirkņiem visā valstī, par Hondurasas jauno prezidentu ir ievēlēta viņa.

Arī Selaja paziņojis, ka uzvarējusi ir viņa sieva, kurai esot nozagtas balsis, tādēļ viņa partija neatzīs oficiālos vēlēšanu rezultātus.

Pēc 2009.gada apvērsuma valsti pāršalca plašas demonstrācijas Selajas atbalstam. Šie protesti un sekojošā varasiestāžu atbildes reakcija padarīja valsti uz vairākiem mēnešiem gandrīz nepārvaldāmu.

Hondurasa ir viena no vardarbīgākajām valstīm pasaulē un nabadzīgākā valsts Amerikā pēc Haiti. Tiek lēsts, ka Hondurasā nabadzībā dzīvo 71% iedzīvotāju.

Lai cīnītos pret noziedzību, valdošās Nacionālās partijas pārstāvis Ernandess vēlas iesaistīt armiju, un viņa ierosinājums ir guvis plašu rezonansi valstī, kur dienā tiek pastrādātas vidēji 20 slepkavības, kas ir augstākais rādītājs pasaulē saskaņā ar ANO aplēsēm.

Pašreiz Hondurasas valdības institūcijas ir vājas un policija korumpēta. Noziedznieku bandas kontrolē veselus reģionus, un narkokarteļi netraucēti izmanto valsti narkotiku kontrabandai no Dienvidamerikas uz ASV.

Neskatoties uz vēlēšanu rezultātiem, jau tagad skaidrs, ka Hondurasas politiskā skatuve ir saviļņota.

Kopš 1902.gada valstī pamīšus valdījusi vai nu Nacionālā partija, vai Liberālā partija, kas abas ir konservatīvas, bet šoreiz uz uzvaru pretendē arī kreisi noskaņotā partija LIBRE, kas dibināta 2011.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits