Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Honkongas lidosta atsāk darbību, kas bija pārtraukta protestu dēļ

Honkongas lidosta otrdienas rītā atsāka darbību, kas pirmdien bija pārtraukta protestu dēļ.

"Mēs esam atjaunojuši reģistrēšanās [lidojumiem]," paziņoja lidostas preses sekretārs. Viņš apstiprināja, ka reisi tiks atsākti stundas laikā.

Pasažieri ar bagāžu tika reģistrēti lidojumiem, un ēkā bija palikuši tikai daži no tūkstošiem protestētāju, kas pirmdien bija sapulcējušies lidostā uz protesta akciju pret policijas vardarbību.

Pirmdienas pēcpusdienā Honkongas lidostā tika atcelti ienākošie un izejošie reisi pēc tam, kad vairāk nekā 5000 protestētāju sapulcējās ielidojošo pasažieru sagaidīšanas zonā.

Viņi skandēja saukļus, kuros nosodīta policijas brutalitāte, apspriežot iepriekšējās protesta akcijas, kas regulāri tiek rīkotas Honkongā, pieprasot valdībai pārtraukt centienus ierobežot demokrātiju.

Pirmdienas vakarā protestētāji pakāpeniski atstāja lidostu, bet policija neveica nekādu operāciju viņu aizdzīšanai ar spēku.

Protestus Honkongā sākotnēji izraisīja likumprojekts par aizdomās turēto izdošanu Ķīnai. Lai gan protestu spiediena rezultātā Honkongas parlaments likumprojektu atlika, protesti pārauguši plašā kustībā, pieprasot Pekinai pārtraukt centienus mazināt demokrātiju Honkongā un veikt demokrātiskas reformas.

Protestētāji vēlas, lai no amata atkāpjas Pekinas atbalstītā Honkongas valdības vadītāja Kerija Lama, lai tiek sarīkotas demokrātiskas vēlēšanas, lai tiek veikta neatkarīga izmeklēšanu par policijas reakciju uz demonstrācijām un tiek atbrīvoti protestos iepriekš aizturētie cilvēki.

Ķīnas centrālā valdība sākotnēji klusēja par protestiem Honkongā, bet pēdējās nedēļās izteikusi vairākus brīdinājumus, aicinot Honkongu nenovērtēt par zemu "centrālās valdības milzīgo spēku".

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai Honkongai noteic Londonas un Pekinas vienošanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits