Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Īrija mainīs politisko kursu

Parādu nastas un ekonomisko problēmu nospiestās Īrijas politiskajā vēsturē pēc šodien paredzētajām ārkārtas parlamenta vēlēšanām, visticamāk, sāksies jauns posms, kura laikā jāpanāk, ka savulaik par Ķeltu tīģeri dēvētā valsts atkal varētu veikt strauju, bet sabalansētu izaugsmi.

Pēdējās aptaujas liecina, ka vēlēšanās uzvarēs pašlaik lielākā opozīcijas partija Fine Gael, kurai būs jāveic smagie taupības pasākumi, lai izvestu valsti no krīzes un izpildītu starptautisko aizdevēju prasības. Partija jau ir paziņojusi, ka ar aizdevējiem runās par pašreizējo aizdevumu nosacījumu maiņu.

Vēsturisks triumfs

Šonedēļ publicētās pēdējās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka labējo Fine Gael vēlēšanās gatavi atbalstīt 40% balsstiesīgo iedzīvotāju. Šāds vēlēšanu iznākums 77 gadus vecajai partijai pirmo reizi tās pastāvēšanas vēsturē dotu pārliecinošu vairākumu parlamenta apakšpalātā, raksta The Daily Telegraph. Tomēr, visticamāk, Fine Gael nāksies veidot koalīcijas valdību ar saviem tradicionālajiem partneriem leiboristiem, par kuriem gatavi balsot 17% respondentu.

Pamatīgu sakāvi vēlēšanās piedzīvos līdz šim valdošā partija Fianna Fail, kuru gatavi atbalstīt tikai 15% vēlētāju. Tas centriski kreisajam politiskajam spēkam, kam pašreizējā parlamenta apakšpalātā ir 78 no 166 vietām, dotu tikai 20 deputātu mandātus.

Paredzams, ka šīs vēlēšanas pārtrauks Fianna Fail dominanci Īrijas politikā, jo pirmo reizi kopš 1932. gada tā būs tikai trešā populārākā partija Īrijā. Līdz šim tā pilnīgi visās vēlēšanās kopš 1932. gada ir ieguvusi vislielāko vēlētāju atbalstu.

Mēģinās pārliecināt

Īrijas ārkārtas vēlēšanas būs zīmīgas ar to, ka tajās faktiski dominēs tikai un vienīgi ekonomiskie jautājumi, jo valstij ir jāveic pamatīga budžeta tēriņu samazināšana, lai saņemtu Eiropas Komisijas (EK) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) piešķirto 85 miljardu eiro (58,65 miljardi latu) lielo aizdevumu ekonomikas stimulēšanai.

Sagaidāms, ka pēc šodienas vēlēšanām par Īrijas premjerministru kļūs Fine Gael līderis Enda Kenijs, kura vadītajam ministru kabinetam tuvākajā laikā jāsamazina valsts tēriņi par sešiem miljardiem eiro (4,14 miljardi latu).

Viņš jau ir paziņojis, ka vēlas pārskatīt vienošanos ar EK un SVF. Šādu soli atbalsta arī 82% Īrijas iedzīvotāju, vēsta AFP. E. Kenijs jau ir apmeklējis Briseli un Vāciju, kas ir lielākā naudas devēja Eiropas Savienības aizdevuma daļā, lai runātu par aizdevuma procentu likmi.

Nākamais premjers arī vēlas panākt, ka spekulācijās ar nekustamajiem īpašumiem milzīgus zaudējumus piedzīvojušo īru banku glābšanu veiktu ne tikai nodokļu maksātāji, bet arī banku obligāciju turētāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits