Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Jaunzēlande sāks atvieglot cīņā ar pandēmiju noteiktos ierobežojumus uz robežām

Jaunzēlande atvieglos cīņā ar pandēmiju noteiktos ierobežojumus uz robežām, kas bijuši spēkā kopš 2020.gada marta, un no nākamā gada pāries uz sistēmu, kas paredz pašizolāciju mājās pilnībā vakcinētiem iebraucējiem no ārvalstīm.

Jaunzēlande bija viena no pirmajām valstīm, kas pērn noslēdza valsts robežas, reaģējot uz pandēmiju, un saglabājusi šos stingros ierobežojumus.

Valdība šodien paziņoja, ka no 14.novembra pilnībā vakcinētiem iebraucējiem no ārvalstīm būs jāpavada karantīnas viesnīcās tikai septiņas dienas, kas ir uz pusi mazāk nekā pašreiz. 2022.gada pirmajā ceturksnī plānots ieviest pašizolāciju pilnībā vakcinētiem iebraucējiem no ārvalstīm.

"Mēs ļoti labi apzināmies spiediena palielināšanos uz robežām," preses konferencē sacīja Jaunzēlandes Covid-19 lietu ministrs Kriss Hipkins.

Viņš sacīja, ka no 8.novembra būs atļauta vienvirziena karantīnas ceļošana uz mazākajām Klusā okeāna valstīm, tostarp Vanuatu un Samoa.

Jaunzēlandei, kas sākotnēji guva ļoti labus panākumus cīņā ar pandēmiju, nav izdevies izskaust pašreizējo koronavīrusa delta paveida uzliesmojumu, tādēļ tai nācies atteikties no mērķa pavisam izskaust Covid-19 un pārslēgties uz sadzīvošanu ar vīrusu.

Taču salīdzinot ar citām valstīm, Jaunzēlande līdz šim pandēmiju pārdzīvojusi krietni labāk. Valstī reģistrēti kopumā tikai aptuveni 5900 saslimšanas gadījumi un tikai 28 nāves gadījumi.

Taču stingrie ierobežojumi ceļošanai ir izraisījusi daudzu neapmierinātību. Pēdējais tos asi kritizējis olimpisko spēļu zelta medaļas ieguvējs burāšanā Rasels Kutss.

Viņš apgalvo pilni stadioni Anglijas futbola premjerlīgas un Eiropas čempiona līgas spēlēs un citos sporta pasākumos citviet pasaulē ir pierādījums, ka cilvēki var sadzīvot ar Covid-19.

"Lai gan daži cilvēki, iespējams, daudzi, pamatoti saglabā piesardzību, daudzviet dzīve lielākoties ir normalizējusies. Bet tas nav tas, ko mums šeit, Jaunzēlandē, stāsta," sociālajā tīklā Facebook norādīja Kutiss.

"Mūsu izvēles brīvības, vārda brīvības samazināšanās un dārgā laika zaudēšana ar ģimeni un draugiem, kā arī visi citi karantīnas režīma negatīvie aspekti būtu jālīdzsvaro ar Covid-19 risku veselībai," izteicies Kutiss.

Jaunzēlande pagājušo piektdien izvirzīja mērķi panākt Covid-19 vakcinācijas aptveri 90% apmērā, lai varētu izbeigt stingros ierobežojumus pilnīgi vakcinētajiem.

No jaunzēlandiešiem, kuri drīkst vakcinēties pret Covid-19, apmēram 87% jau ir saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu, bet 72% potēšanos pilnībā pabeiguši.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits