Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Jaunzēlandes armija savāc vulkāna izvirdumā bojāgājušos no Vaitailendas salas

Jaunzēlandes armijas elites vienībai izdevās savākt sešu vulkāna izvirdumā bojāgājušo cilvēku mirstīgās atliekas no Vaitailendas salas, veicot šo misiju jauna izvirduma draudu apstākļos.

Operācija sākās rītausmā, kad divi armijas helikopteri izlidoja no Vakatanes lidostas uz piekrastē esošo vulkānu, kura izvirdumā pirmdien gājuši bojā vismaz 16 cilvēki un smagi ievainoti vairāki desmiti. 

Astoņu karavīru lielā vienība tika nosūtīta, lai savāktu no Vaitailendas salas astoņus bojāgājušos. Pēc vairāk nekā piecu stundu ilgas gaidīšanas policija paziņoja, ka ir droši nogādājusi sešu bojāgājušo mirstīgās atliekas uz karaflotes fregati, kas noenkurojusies krasta tuvumā.

"Es gribētu izteikt atzinību savākšanas vienībai par tās pūliņiem un drosmi, kuru tā šodien parādīja," paziņoja policijas komisāra vietnieks Džons Timss.

Daudzi no salā bojāgājušajiem tūristiem bija austrālieši. Austrālijas ārlietu ministre Marisa Peina sacīja, ka Jaunzēlande ir likusi saprast, ka mēģinās savākt un nogādāt tuviniekiem arī abu pārējo bojāgājušo mirstīgās atliekas.

Izmantojot dronus (bezpilota lidaparātus), sešu bojāgājušo atrašanās vieta tika noskaidrota jau pirms operācijas sākuma, un to savākšana bija komandas prioritāte.

Aptuveni 22 cilvēki, lielākoties tūristi, joprojām ārstējas slimnīcās no izvirdumā gūtiem ievainojumiem.

Izdzīvojušo stāvoklis bija tik smags, ka Jaunzēlandes ārsti sākotnēji aplēsa, ka transplantēšanai būs nepieciešams importēt 1,2 miljonus kvadrātcentimetru ādas, taču vairāki cietušie tika pārvalsti uz slimnīcām ārvalstīs, lai atvieglotu slogu, kas gulstas uz Jaunzēlandes slimnīcām.

Izvirduma laikā Vaitailendas salā atradās pavisam 47 cilvēki no Austrālijas, Jaunzēlandes, ASV, Ķīnas, Lielbritānijas, Malaizijas un Vācijas.

 

Top komentāri

A. S.
A
Diemžēl tā ir pavisam cita sala — Whakaari / White Island, kas atrodas pie pašas Jaunzēlandes, nevis "Vaitailendas sala" (White Island / Hvitøya), kas atrodas Antarktikā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits