Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Katarā aizvadīts pirmais gāzes eksportētājvalstu samits

Pasaules lielāko gāzes piegādātājvalstu līderi otrdien Kataras galvaspilsētā rīkoja pirmo samitu, kurā tika aicināts nodrošināt godīgu gāzes cenu, kamēr Irāna brīdināja, ka rietumvalstu nodokļu sistēma negatīvi ietekmēs enerģijas tirgu.

"Ir steidzama nepieciešamība sasniegt stabilitāti dabasgāzes nozarē, kurā pagaidām nav godīgas cenas," norādīja Ēģiptes naftas ministrs Abdula Gorabs. "Tas ir pamats gāzes nozares attīstībai," 12 valstu Gāzes eksportētājvalstu foruma (GECF) pirmajā samitā uzsvēra Gorabs.

Vienas dienas samitu apmeklējis arī Alžīrijas prezidents Abdelazizs Buteflika un Lībijas Nacionālās pagaidu padomes (NPP) vadītājs Mustafa Abdels Džalils.

Tikmēr Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads "vēlējās šeit būt, taču nevarēja ierasties", pavēstīja viņa pārstāvis, Irānas naftas ministrs Rostams Kazemi.

Kazemi šo samitu nodēvēja "par pavērsiena punktu dabasgāzes nozares vēsturē," taču asi kritizēja nodokļus, kas vērsti pret rietumvalstu patērētāju enerģijas eksportu. Tāpat viņš uzsvēra, ka ASV dolāra vērtības kritums negatīvi ietekmējis pasaules ekonomiku kopumā.

Samitu atklāja Kataras valsts emīrs Šeihs Hamads Bin Halifa Al Tani, kurš aicināja "īstenot novatoriskus risinājumus" sarežģījumiem, kas apdraud gāzes nozari, lai sniegtu atbalstu gan patērētājiem, gan ražotājiem.

Samita organizētāji vēsta, ka tajā tiks apspriesta "ilgtermiņa līgumu prioritāte kā drošības pamats dabasgāzes eksportētājiem un patērētājiem." Tāpat gāzes eksportētājvalstu līderi centīsies rast iespējas nodrošināt godīgu gāzes cenu, lai novērstu atšķirības starp naftas un gāzes cenām.

Bez Omānas, kas GECF tika uzņemta svētdien, forumā iekļauta arī Alžīrija, Bolīvija, Ēģipte, Ekvatoriālā Gvineja, Irāna, Lībija, Nigērija, Katara, Krievija, Trinidāda un Tobāgo, kā arī Venecuēla. Kazahstāna, Norvēģija un Nīderlande piedalās novērotāju statusā.

GECF jau iepriekš centies panākt godīgas gāzes cenas, taču noliedz apgalvojumus, ka tas vēlas kontrolēt cenas vai kļūt par karteli līdzīgi naftas eksportētājvalstu organizācijai OPEC.

Ražotāji vēlas "godīgu gāzes cenu, kas ir saistīta ar enerģijas produktu, jo sevišķi jēlnaftu. Gāzes cenas pagaidām nav līdzsvarā naftai," svētdien sacīja Kataras enerģijas ministrs. "Godīgas cenas nosaka pieprasījums un piedāvājums. Tas nav šī foruma uzdevums noteikt cenas."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits