Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kazahstānas policija prezidenta vēlēšanu dienā aiztur 500 opozīcijas protestētāju

Kazahstānā svētdien notiekošo prezidenta ārkārtas vēlēšanu laikā policija abās lielākajās valsts pilsētās Nursultanā un Almati aizturējusi aptuveni 500 opozīcijas protestētāju, paziņojis iekšlietu ministra vietnieks Marats Kožajevs.

Viņš apsūdzējis "radikālus elementus" nesankcionētu protesta akciju rīkošanā.

Kā, atsaucoties uz augstu Iekšlietu ministrijas amatpersonu, vēsta Kazahstānas valsts ziņu aģentūra "Kazinform", kārtības uzturēšanā vēlēšanu dienā iesaistīti aptuveni 19 000 policistu.

Protesta akciju dalībnieki iebilst pret ārkārtas vēlēšanām, uzskatot, ka tās ir nelikumīgas un tiek rīkotas, lai nodrošinātu martā demisionējušā pirmā un ilggadējā valsts vadītāja Nursultana Nazarbajeva varas pārmantojamību.

Kā iepriekš no Kazahstānas vēstīja ziņu aģentūras AFP reportieri, aizturētie sadzīti policijas mašīnās. Viņu skaitā bijuši arī vairāki ārvalstu žurnālisti. Viens AFP korespondents nogādāts Almati policijas iecirknī, bet pēc tam atbrīvots, savukārt otram konfiscēta videoaparatūra.

Almati aizturēti arī raidorganizācijas "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" žurnālists un Norvēģijas Helsinku komitejas pārstāvis, bet galvaspilsētā Nursultanā - kazahu žurnāliste, "Radio Brīvā Eiropa" pārstāve. Vēlāk viņi visi atbrīvoti.

Svētdien un pirmdien rīkot protesta akcijas abās lielākajās Kazahstānas pilsētās opozīcijas atbalstītājus aicinājis Francijā dzīvojošais kazahu baņķieris Muhtars Abļazovs.

Kā ziņots, Kazahstānā svētdien notiek prezidenta ārkārtas vēlēšanas, kurās paredzama pašreizējā valsts galvas Kasima Žomarta Tokajeva uzvara.

Tokajevs par prezidentu kļuva martā, kad Nazarbajevs atkāpās no amata, un tiek uzskatīts par viņa izraudzītu pēcteci. Lai leģitimētu Tokajeva atrašanos prezidenta amatā, tiek rīkotas ārkārtas vēlēšanas.

Bez 66 gadus vecā valdošās partijas kandidāta Tokajeva uz prezidenta amatu ir vēl seši kandidāti, taču, tāpat kā laikā, kad valsts galva bija Nazarbajevs, nav gaidāms, ka prezidenta vēlēšanās būs reāla konkurence. Pēc starptautisko novērotāju vērtējuma, Kazahstānā vēl nav bijušas vēlēšanas, kas uzskatāmas par brīvām un godīgām.

Galvenais noteicējs valstī joprojām ir Nazarbajevs, kurš palicis Valsts drošības padomes vadītāja, Konstitucionālās padomes locekļa un valdošās partijas "Nur Otan" vadītāja amatos. 2010.gadā parlaments viņam piešķīra titulu "nācijas līderis". Tokajevs atzinis, ka svarīgākajos jautājumos konsultējas ar Nazarbajevu.

(papildināts viss teksts un mainīts virsraksts)

Top komentāri

Pūķins
P
Es Nursultanam iemācīju kā tās lietas darāmas.
АНТИ Союзная пропаганда !
А
Весь мир должен жить как латвийцы..вымирать пачками как крысы..и быть этим гордыми..))
АНТИ Союзная пропаганда !
А
Весь мир должен жить как латвийцы..вымирать пачками как крысы..и быть этим гордыми..))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits