Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kēnigsberga neērta Kremļa ideoloģijai

Krievijas sastāvā esošais nelielais Baltijas jūras anklāvs Kaļiņingrada, ko ieskauj NATO un Eiropas Savienības dalībvalstis Polija un Lietuva, ierauts Kremļa ideoloģiskajā karā pret Rietumiem. Maskava mēģina nodrošināties pret to, ka teritorija, kas simtiem gadu piederējusi vāciešiem un krievu kontrolē nonāca tikai pēc Otrā pasaules kara, varētu "rietumnieciskoties", tādēļ Krievijas līderi tai pievērš pastiprinātu uzmanību un Kremļa propagandisti izplata aplamības par Kaļiņingradas vēsturi, vēsta laikraksts Diena.

Teritoriju, kur mūsdienās atrodas Krievijas vistālākais rietumu apgabals - Kaļiņingrada -, vēsturiski apdzīvoja senā baltu tauta prūši. XIII gadsimtā teritoriju iekaroja vācu krustneši, iekļaujot to Vācu ordeņa valstī. 1525. gadā ordeņa valsti pārdēvēja par Prūsijas hercogisti, par kuras galvaspilsētu kļuva Kēnigsberga, ko šodien pazīstam kā Kaļiņingradu.

1701. gadā tika nodibināta Prūsijas karaliste, kas bija spēcīgākā vācu valsts un kam vēlāk bija nozīmīga loma Vācijas impērijas izveidošanā. Apvienotajā Vācijā reģionu ap Kēnigsbergu dēvēja par Austrumprūsiju. Pēc Otrā pasaules kara, kurā nacistiskā Vācija cieta sakāvi, Austrumprūsijas teritoriju iekļāva Polijas un Padomju Savienības sastāvā.

Padomju vara, ienākusi kara gandrīz pilnībā nopostītajā Kēnigsbergā, ostas pilsētu un teritoriju ap to nodēvēja par Kaļiņingradu, godinot boļševiku revolucionāru un padomju funkcionāru Mihailu Kaļiņinu. Pēc aneksijas gandrīz visi vācieši pameta teritoriju - ar varu vai brīvprātīgi; viņu vietā tika ievesti cilvēki no Krievijas.

Aukstā kara laikā Kaļiņingrada bija slēgta militārā zona, un vietējā vara centās iznīcināt to, kas liecināja par agrāko. "Ilgstoši tika īstenota apzināta politika, lai likvidētu jebkuras zīmes par vāciešu klātbūtni šeit," vēsturnieks Aleksejs Lalenko, kurš ir autors vairākām grāmatām par apgabala vēsturi, stāsta izdevumam The Christian Science Monitor.

Padomju laikos vietējiem tika iepotēts, ka šīs teritorijas vēsture sākās 1945. gadā, noklusējot tās ievērojamo pagātni. Pēdējos gados kaļiņingradieši aktīvi izzina teritorijā dzīvojušo priekšteču vēsturi, pārtulko un izdod ārzemju vēsturnieku grāmatas par Kēnigsbergu un cenšas saglabāt viņu atstāto mantojumu, piemēram, kara laikā un padomju periodā nenopostītās ēkas, kas izceļas uz padomju gados radīto celtņu fona.

Tomēr to apdraud saspīlējums Eiropā pēc Krievijas pērn īstenotā militārā iebrukuma Ukrainā. Kremlis Kaļiņingradā, kurā atrodas Krievijas Baltijas jūras kara flote, cenšas atjaunot aukstā kara atmosfēru, aicinot pieslieties "īstenajām" nācijas vērtībām.

"Televīzijā parādās dīvainas idejas, piemēram, viedoklis, ka notiek uzbrukums krievu kultūrai un tā ir jāaizstāv," stāsta neatkarīgais politikas analītiķis Vladimirs Abramovs. "Es ticu, ka mūsu tuvums Eiropai un ciešāka iepazīšanās ar šī reģiona vēsturi šeit veido iedzīvotāju kopumu, kas pieder pie Krievijas, tomēr atšķiras."

Kremļa ideologs Sergejs Markovs paziņojis, ka Rietumi pret Krieviju izvērš "hibrīdkaru", kura mērķis ir sadalīt valsti. Tādā gadījumā Kaļiņingradu iegūtu Vācija, kura gan nekad nav paudusi pretenzijas uz šo teritoriju.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Kēnigsberga neērta Kremļa ideoloģijai lasiet pirmdienas, 24.augusta, laikrakstā Diena!

Top komentāri

anons
a
šitas ir tūrists, māk tik savā lielkrievu valodā.
vasara
v
Ja cālīši rēgojas, tad jāiet rentgenu jauztaisa vai nav vatesgalvu piekakājuši.
RadBoo
R
šādi paziņojumi domāti savai televīzijai un mūsējiem kuri ietekmējas.Krievs jau nkaru ir zaudējis un tikai vecos padomju ieročus vēl žvadzina
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits