Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Klēpjdatoru aizliegums lidmašīnu salonos - ASV specvienības atklātā sekas

Striktie bagāžas ierobežojumi, kādus Lielbritānija un ASV noteikušas reisiem no konkrētām valstīm, tostarp aizliegums rokas bagāžā pārvadāt par mobilo tālruni lielākas elektroniskās ierīces, saistīts ar izlūkdienestu informāciju par teroristu centieniem iekārtu akumulatoru un bateriju nodalījumos vai pašos akumulatoros ievietot miniatūrus spridzekļus, vēsta CNN.

Grupējums, kas saistīts ar Al Qaeda, intensīvi strādājot pie tā, lai pietiekami spēcīgus spridzekļus spētu noslēpt salīdzinoši nelielās elektroniskās iekārtās, CNN atklājusi kāda ASV amatpersona, kuras vārds netiek minēts.

Izlūkinformācija, kas novedusi pie šāda lēmuma, iegūta nesenajā ASV specvienības reidā Jemenā, kura laikā bojā gāja arī viens no ASV karavīriem. Viņš bija pirmais kaujas operācijā bojāgājušais ASV karavīrs Trampa administrācijas laikā

Izdevums The Daily Beast, atsaucoties uz trim avotiem ASV drošības struktūrās, norādīja, ka reida laikā iegūts liels daudzums informācijas un materiālo pierādījumu, kas tostarp liecinājuši, ka Al Qaeda ir krietni progresējusi neliela izmēra sprāgstvielu izstrādāšanā. Medijs vēsta, ka teroristi klēpjdatoros nu var ievietot spridzekli, kas ir gana spēcīgs, lai nogāztu aviolaineri. Avots pavēstījis, ka šīm bumbām gan nepieciešama manuāla detonēšana, kas izskaidrojot, kāpēc aizliegums attiecas tikai uz rokas bagāžu.

ASV Iekšzemes drošības departaments ziņojis par diviem incidentiem pēdējo divu gadu laikā, kad lidmašīnu katastrofas, iespējams, izraisījis bumbas sprādziens. Viena no tām ir 2015.gadā notikusī Krievijas aviokompānijas Metrojet katastrofa (aizvien notiek izmeklēšana par katastrofas cēloņiem), un Daallo Airlines incidents, kad lidmašīnas korpusā tika izspridzināts caurums, tomēr šajā gadījumā lidmašīna atradās nelielā augstumā un pilotiem izdevās sekmīgi nosēdināt bojāto aviolaineri. Vēlāk par notikušo atbildību uzņēmās grupējums Al Shabaab, norādot, ka to izdevies paveikt ar klēpjdatorā noslēptu spridzekli.

Jaunie ierobežojumi skar tādas aviokompānijas kā Egyptair, British AirwaysEmirates Airlines, Etihad Airways, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Turkish Airlines, Qatar Airways, EasyJet, Royal Jordanian, Tunis Air, Saudia, Thomas Cook, Thomson, Pegasus Airways, Monarch un citas. 

Ierobežojumi attiecas uz reisiem no tādām valstīm kā Maroka, Tunisija, Turcija, Ēģipte, Saūda Arābija, Katara, Apvienotie Arābu Emirāti, Jordāna, Libāna.

Aviācijas nozares pārstāvji CNN informējuši, ka ierobežojumu noteikšana nav bijusi "politiski motivēta" un tas nav, piemēram, tikai ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums. 

Top komentāri

TrollisJT
T
Ja nopietni, es sen šo gaidīju, jo visādi laptopi ir tik kārdinoši spridzekļu izvietošanai... . Bet. Var pabrīnīties par naivumu - "iespējams iedarbināt tikai manuāli"... drīz uztaisīs tā, ka uzsprāgs pats čemodāns (korpuss) un bagāžas nodalījumā un pēc noteikta laika.
Arlekino
A
Ceru, ka šis aizliegums nāk roku rokā ar reorganizāciju veidam, kā apietas ar pasažieru ceļojuma somām un tiks nodrošināts, ka tās tās tiek pārcilātas akurāti , bez mētāšanas un, ka drošība būt turpmāk tāda, ka nebūs nekādu bažu par bagāžā'atstātām mantām - tā, lai datori, pirmkārt, nonāktu galamērķī un, otrkārt, veseli, darba kārtībā, nebojāti....
Marks
M
Ja jau tā ir, kāpēc aizliegums tikai atsevišķās valstīs? Vai tad Eiropā ir kkādi citi šķēršļi ienest ļotakā modificētu laptopu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits