Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Demonstrācijas plānotas vairāk nekā 100 pilsētās

Klimata aktīvisti novembra beigās plāno vēl vienu vispasaules streiku

Globālā jauniešu vides aktīvistu kustība Piektdienas nākotnei plāno 29.novembrī rīkot vēl vienu vispasaules streiku.

Protestu akcija paredzēta, neilgi pirms Čīlē 2.decembrī sāksies ANO konference, kas būs veltīta klimata pārmaiņām un ar tām saistītajiem jautājumiem.

21. un 27.septembrī notika kustības Piektdienas nākotnei rīkotie  vispasaules streiki pret politiķu kūtrumu klimata pārmaiņu novēršanā, un protesta akcijās daudzās valstīs piedalījās simtiem tūkstoši jauniešu. 

Kustības Vācijas atzars piektdien atklātā vēstulē Vācijas valdošajai koalīcijai un tajā ietilpstošajām partijām nosodīja Berlīnes "politisko bankrotu" jautājumā par cīņu pret klimata izmaiņām.

Vēstulē kritizēts valdības pagājušajā mēnesī publiskotais pasākumu kopums 54 miljardu eiro vērtībā, kas paredz oglekļa dioksīda izmešu samazināšanu, piemēram, palielinot degvielas cenas.

"Jūs tagad varat sacīt, ka Piektdienas nākotnei lika jums rīkoties, bet, paskatoties uz šo smieklīgo pasākumu kopumu, ir skaidrs, ka jūs joprojām guļat pie stūres," norādījuši vācu aktīvisti.

Nesen veikta sabiedriskās domas aptauja liecina, ka vairums vāciešu uzskata valdības īstenotos pasākumus par nepietiekamiem.

Kustības Piektdienas nākotnei iniciatore ir zviedru skolniece, vides aktīviste Grēta Tūnberga.

Meitene pagājušā gada augustā sāka vienatnē protestēt pie Zviedrijas parlamenta ēkas Stokholmā, atsakoties apmeklēt mācību stundas līdz pat 9.septembra parlamenta vēlēšanām un aicinot valdību pildīt Parīzes klimata vienošanās prasības. Pēc vēlēšanām viņa turpināja savu streiku tikai piektdienās.

Pamazām vien Tūnbergai pievienojās skolasbiedri, skolotāji un citi līdzīgi domājošie, un pa šo laiku viņas paraugs pamudinājis uz  protestiem un solidaritātes gājieniem jauniešus arī daudzās citās valstīs.

Top komentāri

Opis
O
Kas ir sīkaļas, nepatīk Latvijas siltās vasaras. Gribat dabūt atpakaļ slēpošanas stundas un siltās zeķubikses arī puikām ?
>:-)
&
"Dar' man, tēvis, pastaliņas, Pērc man staltu cepurīt, Šuj man svārkus, māmuliņa, Skolā ieti man gribas! Pieloc, māsiņ, skolas somu Bagātiemi gabaliem: Vidū maizes riecientiņu, Apkārt dziesmas, pasakas!"... NABAGA APTAURĒTIE ZAĻPLĀNPRĀTIŅI, tērēti, nudien :(
ha-ha-ha
h
Klimatisti brauks uz Sāmsalu sniegu tīrīt :)))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits