Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Lavrovs: Amerikāņi veicina HIV/AIDS izplatīšanos

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pārmetis ASV, ka tās nevēlēšanās Afganistānā iznīcināt opija magones vairo HIV/AIDS izplatību. Pirmdien konferencē, kas veltīta infekciju slimību izplatībai Austrumeiropā un Centrālāzijā, ministrs atgādināja, ka Krievijai amerikāņu narkotiku apkarošanas plāns nešķiet saprātīgs.

«Grūti saprast, kādēļ amerikāņu partneri nevēlas, lai Starptautiskie drošības atbalsta spēki to izdara [iznīcina magoņu laukus],» S. Lavrovu citējis Reuters. «Šis ir galvenais punkts cīņā pret narkotiku draudiem un tātad arī HIV un AIDS izplatību.» S. Lavrovs uzsvēra, ka Eiropā pieaug inficēšanās jauniešu vidū, intravenozi lietojot narkotikas. Viņš norādīja, ka problēmas novēršanai «jāapkaro ne vien narkotiku lietošana, bet arī to izplatība».

Kā vēsta ANO programmas cīņai pret HIV/AIDS (UNAIDS) ziņojums, 2009. gadā Austrumeiropā un Centrālāzijā bija 1,4 miljoni ar HIV inficētu cilvēku, no kuriem divas trešdaļas mita Krievijā. Tādā veidā kopš 2001. gada saslimstība reģionā ir teju dubultojusies.

Afganistāna ir pasaulē lielākā opija magoņu audzētāja. Tā ražo ap 90% pasaulē pieejamā opija, ko izmanto heroīna pagatavošanai. ASV 2009. gadā mainīja narkotiku apkarošanas stratēģiju: valsts pārstāja cīnīties par magoņu audžu likvidāciju un pievērsās narkotiku izplatības apturēšanai. ASV uzsvērusi, ka vecā stratēģija nemazināja talibu nemiernieku pozīcijas, toties vairoja neapmierinātību ar ārvalstu spēkiem vietējo lauksaimnieku vidū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits