Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Lībijas vadonis Kadāfi mainās līdzi laikam

Cīņa pret imperiālismu nomainīta pret sadarbību ar Rietumiem

Ziemeļāfrikas valstī Lībijā nākamnedēļ notiks grandiozas svinības, kas būs veltītas 40 gadu jubilejai kopš "diženā vadoņa" Muammara Kadāfi nākšanas pie varas. Ekscentriskais vadonis M.Kadāfi ir gatavs iztērēt daļu no Lībijas naftas bagātības, lai godam nosvinētu šo jubileju, tādēļ ar Rietumu speciālistu palīdzību tiek rīkotas vērienīgas izrādes un koncerti. Uz svinībām uzaicināti daudzu pasaules valstu vadītāji, tomēr Eiropas valstu līderi pārsvarā aizbildinājušies, ka nevarēs apmeklēt M.Kadāfi rīkotos svētkus.

"Trakā suņa" pārvērtības


Valdīšanas ilguma ziņā pulkvedis M.Kadāfi daudz neatpaliek no Kubas vadoņa Fidela Kastro, jo nāca pie varas 1969.gada 1.septembrī, kad armijas virsnieku grupa sarīkoja apvērsumu, gāžot Lībijas karali. 27 gadus vecais M.Kadāfi uzņēmās valsts vadību, apņemoties izveidot "taisnīgu valsti", kas apvienotu arābu nacionālisma un sociālisma elementus. Taču drīz vien izrādījās, ka M.Kadāfi režīmam ir ēnas puse, jo viņš nesaudzīgi izrēķinājās ar režīma pretiniekiem. Viņš bija naidīgi noskaņots pret Rietumiem, tādēļ sāka sadarboties ar PSRS komunistiem, Āfrikas kaujiniekiem un dažādiem teroristu grupējumiem. ASV prezidents Ronalds Reigans viņu nosauca par "Tuvo Austrumu trako suni" un 1986.gadā pavēlēja bombardēt Lībiju (uzlidojumā gāja bojā M.Kadāfi audžumeita). Pēc diviem gadiem Lībija atriebās Rietumiem, uzspridzinot pasažieru lidmašīnu virs Skotijas pilsētas Lokerbi un nogalinot 270 cilvēku.

Tas izraisīja lielāko krīzi Lībijas un Rietumu attiecībās, tomēr vēlāk M.Kadāfi sāka pakāpeniski uzlabot attiecības ar Rietumiem. Savu iespēju viņš sagaidīja pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem, kad Lībija atbalstīja ASV "karu pret terorismu". M.Kadāfi gribēja izrēķināties ar islāma ekstrēmistiem, kas apdraudēja viņa varu, tādēļ piedāvāja ASV sadarbību cīņā pret terorismu.

Naftas un gāzes karalis

2003.gadā viņš paziņoja, ka Lībija atsakās no savām masu iznīcināšanas ieroču programmām. Viņu vadīja vienkāršs aprēķins: kādēļ vajadzīgas atombumbas, ja ir nafta un gāze? Rietumvalstis bija gatavas stāvēt rindā, lai piekļūtu Lībijas naftas un gāzes krājumiem, kas M.Kadāfi režīmam nodrošina miljardiem dolāru lielus ienākumus.

Lībija uzņēmās atbildību par Lokerbi terora aktu un piekrita izmaksāt kompensāciju upuru tuviniekiem. M.Kadāfi kļuva par gaidītu viesi Eiropas valstu galvaspilsētās, kur viņš parasti ierodas ar milzīgu telti un vairākiem dučiem sieviešu, kas pilda viņa miesassargu pienākumus. Septembrī viņš plāno doties uz ASV, lai piedalītos ANO Ģenerālās asamblejas sesijā.

M.Kadāfi arīdzan uzņēmies līdera lomu Āfrikā, kur vēlas izveidot Āfrikas savienotās valstis ar vienotu armiju, valūtu, pilsonību un, domājams, vienu līderi. Protams, šajā lomā M.Kadāfi saskata pats sevi. Šī mērķa vārdā M.Kadāfi pat ir gatavs mainīt savus uzskatus un rādīt pasaulei draudzīgāku seju. "Viņš sapratis, ka pasaule ir mainījusies un viņam jāmainās tai līdzi," žurnālam New Statesman stāsta britu diplomāts Maiks O"Braiens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

SKT izdod Šoigu un Gerasimova aresta orderus

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Krievijas ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova un bijušā aizsardzības ministra Sergeja Šoigu aresta orderus, otrdien pavēstīja SKT.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits