Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Marokā atrastas senākās homo sapiens fosilijas

Marokā uzietas fosilijas liecina, ka senākie homo sapiens Āfrikā dzīvojuši jau 100 000 gadu pirms tam, nekā uzskatīts līdz šim, žurnālā Nature vēstīto atstāsta CNN. Līdz šim senākā zināmā homo sapiens pārstāvja atliekas bija uzietas Etiopijā, un tās bijušas ap 195 000 gadu senas. Tādēļ ilgi tika uzskatīts, ka tieši Austrumāfrika bijusi evolūcijas Ēdenes dārzs, kur radies saprātīgais cilvēks. Savukārt jaunākās liecības par homo sapiens vēsturi iegūtas Rietumāfrikā.

Nupat netālu no Marrākešas pilsētas atrastie galvaskausu, zobu un kaulu fragmenti ir vismaz 300 000 gadu veci, noskaidrojuši pētnieki. Šis atklājums apgāzis ilgstoši nostiprinājušos uzskatus par homo sapiens jeb saprātīgā cilvēka vēsturi. Atraduma vecumu palīdzējusi konstatēt šo indivīdu izmantotā krama analīze.

"Mūsu analīze apliecināja, ka šis materiāls atklāj mūsu sugas dziļākās saknes, senāko Āfrikā vai citviet jebkad atrasto homo sapiens," pavēstījis viens no pētījuma vadošajiem zinātniekiem, Vācijas Maksa Planka Evolucionārās antropoloģijas institūta paleoantropologs Žans Žaks Iblēns.

Publikācijā raksturotās fosilijas uzietas laikā no 2007. līdz 2011. gadam, un, visticamāk, ir piecu dažādu indivīdu - trīs pieaugušo, viena pusaudža un viena bērna - kauli. Viņu visu galvaskausu un zobu forma ir gandrīz tāda pati kā mūsdienu cilvēkiem, taču viņu galvaskausi ir garāki.

Tāpat secināts, ka šie indivīdi bijuši mednieki - vācēji, ko apliecina arī akmens darbarīki, kas izmantoti dzīvnieku medīšanai un nogalināšanai. Tāpat viņi pratuši iegūt un pielietot uguni, raksta Nature.

Top komentāri

Homo sapiens, izrādījās,
H
bijis homo seksuālis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits