Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Nīderlandes karalienes Beatrikses vietā tronī kāpj Vilems Aleksandrs

Amsterdama šodien vērienīgās svinībās sagaida jauno karali Vilemu Aleksandru, kurš pēc vairāk nekā gadsimta pārtraukuma kļūs par pirmo Nīderlandes valdnieku vīrieti. 46 gadus vecais Orānijas princis Vilems Aleksandrs, kurš tagad būs jaunākais monarhs Eiropas valdnieku pulciņā, troni pārņems no mātes karalienes Beatrikses, taču sagaidāms, ka jaunais karalis būs mazāk iesaistīts politiskajos procesos nekā viņa sabiedriski aktīvā un tautā iemīļotā māte.

Ierobežota politiskā loma

Amsterdama otrdien kļūst par visas valsts svinību epicentru, un ar karaļnamu asociētajā oranžajā greznotajā pilsētā plāno ierasties ap 800 tūkstošiem cilvēku, lai sekotu līdzi svarīgajam notikumam - karaļa maiņai.

75 gadus vecā karaliene Beatrikse 30. aprīlī - dienā, kad aprit 33 gadi, kopš viņa ieņem valdnieces troni, - noliek monarha pilnvaras un nodod tās savam vecākajam dēlam. Viņa turpinās vecāsmātes karalienes Vilhelmīnes 1948. gadā aizsākto tradīciju, kas paredz vecumdienās troni nodot mantinieka rokās.

Vilems Aleksandrs būs pirmais mūslaiku Nīderlandes karalis, kuram atņemta formālā politiskā loma valdības veidošanā. «Tu vari jēgpilni valdīt arī bez formālās lomas valdības izveidošanā,» kādā televīzijas intervijā apgalvoja Vilems Aleksandrs. «Laiki ir mainījušies.»

Karaliene līdz pat pagājušajam gadam bija iesaistīta jaunas valdības veidošanā, izraugoties starpnieku, kurš vadīja sarunas par koalīcijas izveidi. Eiropas monarhu vidū Nīderlandes karaļnamam bija neierasti liela politiskā vara, taču parlaments pērn lēma to ierobežot, atstājot karalieni ārpus valdības izveides procesa.

Uz skeptiķu ironiju, ka jaunajam karalim būs «apgriezti spārni» un viņš nevarēs aktīvi ietekmēt valsts politiskos procesus, Vilems Aleksandrs aizrādījis, ka arī karaļa ceremoniālo lomu nevajadzētu novērtēt par zemu: «Pat tam, ko daži cilvēki sarkastiski saukā par «lentīšu pārgriešanu», var būt dziļa jēga. Ja esi uzmanīgs, izvēloties, kuras lentītes pārgriezt, kurus pasākumus apmeklēt... Šīs izvēles var iemiesot dziļāku jēgu, parādot, par ko tu iestājies un kas, tavuprāt, ir svarīgs Nīderlandei,» citēja ziņu aģentūra Reuters.

Piesauc monarhijas norietu

Vilems Aleksandrs, kurš jaunībā bija pazīstams kā ballīšu mīļotājs, kļūs par pirmo vīrieti Nīderlandes tronī kopš 1890. gada, kad nomira karalis Vilems III. Viņš studijās specializējies ūdens apsaimniekošanā, kā arī vēsturē.

Vilems Aleksandrs ir precējies ar argentīnieti bijušo investīciju baņķieri Maksimu Sorgetu, kura turpmāk tiks dēvēta par karalieni Maksimu. Pārim ir trīs meitiņas, kuras vecāki rūpīgi sargā no ziņkārīgās publikas acīm. Vecākā meita, deviņus gadus vecā princese Katarīna Amālija, kļūs par kroņprincesi.

Sīvākie monarhijas kritiķi prognozē, ka Vilems Aleksandrs būs pēdējais Nīderlandes karalis, uzsverot, ka valdnieki ir novecojusi un lieka tradīcija. Kritiķi vēlas, lai monarham tiktu samazināts atalgojums, un pieprasa arī nodokļu nomaksu, no kuras valdnieks ir atbrīvots.

Taču citi nīderlandieši priecājas par karaļnamu un tā senajām tradīcijām. «Mēs nevaram no jauna izgudrot monarhiju. Es domāju, ka tā ir laba pārvaldes forma,» AP sacīja Amsterdamas ielās sastaptā 25 gadus vecā studente Marlēna Mata. «Politika ir tik nestabila, ka ir labi, ja ir kāda centrālā, vienojošā persona, kas ir valsts galva.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits