Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Nikaragvas opozīcija aicina boikotēt vēlēšanas

Nikaragvas opozīcija pirmdien nākusi klajā ar aicinājumu boikotēt novembrī gaidāmās prezidenta un parlamenta vēlēšanas, norādot, ka tās būs "farss", kura mērķis ir nodrošināt pašreizējā valsts galvas Daniela Ortegas palikšanu amatā un viņa ģimenes dinastijas iedibināšanu.

"Ar šo mēs pasludinām šīs viltotās vēlēšanas par pilnīgi spēkā neesošām un pieprasām īstas vēlēšanas," teikts Nacionālās demokrātijas koalīcijas paziņojumā, kuru preses konferencē nolasīja tās pārstāve Violeta Granera.

Viņa norādīja, ka 6.novembrī paredzētās vēlēšanas, kurās Ortega pretendē uz trešo pilnvaru termiņu pēc kārtas, bet viņa sieva - uz viceprezidenta amatu, "vienīgi nostiprinās dinastijas diktatūru".

Koalīcija aicina vēlētājus "noraidīt vēlēšanu farsu" un nedoties balsot.

70 gadus vecais Ortega pārstāv kreiso ekstrēmistu partiju Sandinistu nacionālā atbrīvošanās fronte (FSLN) un vadīja 1979.gada apvērsumu, kura laikā tika gāzts korumpētais un nīstais diktators Anastasio Samosa. 1984.gadā viņš tika ievēlēts par prezidentu.

Tolaik PSRS un komunistiskās Kubas atbalstītā sandinistu valdība izvērsa plašu nacionalizāciju un sāka asiņainu pilsoņkaru, vēršoties pret ASV apmācītajiem un finansētajiem nemierniekiem jeb tā sauktajiem kontras. Pilsoņkarš prasīja vairāk nekā 50 000 dzīvību.

Kad konfliktējošās puses vienojās par ieroču nolikšanu, 1990.gada vēlēšanās Ortega cieta sakāvi un par prezidenti tika ievēlēta pret sandinistiem noskaņotās alianses kandidāte Violeta Barriosa de Čamorro.

Taču 2007.gadā viņš atkal atgriezās prezidenta krēslā.

Jūnijā Augstākā tiesa deva rīkojumu atcelt no amata lielākās opozīcijas partijas līderi, bet vēlēšanu tribunāls anulējis daudzu opozīcijas deputātu mandātus, to vietā ieceļot režīma atbalstītājus.

Ortega paziņojis, ka neatļaus vēlēšanas uzraudzīt ārvalstu novērotājiem.

Taču aptaujas liecina, ka vairākums vēlētāju tomēr atbalsta Ortegu un viņa sievu Rosario Muriljo.

Opozīciju veido nelielas partijas, kuras kopā var cerēt tikai uz sešiem procentiem balsu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācijā pieaudzis kibernoziegumu skaits

Vācijā aizvadītā gada laikā pieaudzis kiberuzbrukumu skaits un tie sagatavoti rūpīgāk, secinājis Federālās kriminālpolicijas birojs (BKA).

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits