Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ņūtaunas iedzīvotāji dievkalpojumos aizlūdz par traģēdijas upuriem

ASV Konektikutas pavalsts Ņūtaunas pilsētas iedzīvotāji svētdien pulcējās baznīcās, lai aizlūgtu par Sendijas Hukas pamatskolā piektdien notikušās traģēdijas upuriem. Sirdsmieru dievkalpojumos cenšas rast gan upuru tuvinieki, gan policijas un glābšanas dienestu darbinieki, kam nācies saskarties ar šokējošo īstenību.

Drēgnajā decembra dienā zem lielās Ziemassvētku egles Ņūtaunas galvenajā laukumā iedegtas svecītes, cilvēki tur nes ziedus un ar roku rakstītus piemiņas vēstījumus. Gar ielu, kas ved uz skolu, sarindotas mazas eglītes, bet pie skolas izveidota piemiņas vieta, kur sanesti ziedi un rotaļlācīši.

Kā ziņots, piektdien notikušajā uzbrukumā pamatskolai Ņūtaunā nogalināti 20 bērni un seši pieaugušie.

Saskaņā ar šobrīd zināmo informāciju šāvējs, 20 gadus vecais Ādams Lanca, vispirms nogalinājis savu māti un tad devies uz skolu, kur nošāvis divpadsmit meitenes un astoņus zēnus sešu līdz septiņu gadu vecumā, kā arī skolas direktori, psiholoģi, divas skolotājas un divas skolotāju palīdzes un visbeidzot nošāvies pats. Policija norādījusi, ka tās rīcībā ir pierādījumi, kas ļauj iegūt pilnīgāku notikušā ainu un spriest par uzbrucēja motīviem, bet sīkākas ziņas šobrīd nesniedz.

Ādama tēvs Pīters Lanca Konektikutas pavalsts telekanālā WFSB nācis klajā ar paziņojumu, ka ir šokēts par piektdien Ņūtaunā notikušo traģēdiju. "Savās sirdīs mēs esam ar tiem, kas zaudējuši piederīgos un draugus, un arī ar visiem cietušajiem. Mūsu ģimene sēro kopā ar visiem, kurus skārusi šī nelaime. Nav vārdu, lai izteiktu, cik satriekti mēs esam. Esam dziļā neziņā un mēģinām saprast notikušo," teikts Pītera Lancas paziņojumā. "Arī mēs jautājam, kāpēc tā noticis. Mēs sadarbojamies un sadarbosimies ar tiesībsargāšanas iestādēm."

Lancas vecāki bija šķīrušies, un Ādams kopā ar savu māti Nensiju dzīvoja Ņūtaunā. Zināms, ka Nensijai Lancai piederējusi reģistrēta šaujamieroču kolekcija, ar kuru viņa ļoti lepojusies un no kuras ņemti arī uzbrukumā izmantotie ieroči.

Kā medijiem stāstījuši Lancu ģimenes radinieki un attāli paziņas, māte savulaik izņēmusi Ādamu no skolas, lai mācītu viņu mājās. Sākotnēji tika ziņots, ka Nensijai Lanca strādājusi par audzinātāju kādā no bērnudārza grupām, kas darbojās skolas paspārnē, taču vēlāk skolas pārzine norādīja, ka nepazīst viņu un viņas vārda nav darbinieku sarakstos.

Reaģējot uz Ņūtaunas traģēdiju, senatore no Kalifornijas štata, demokrāte Daiena Feinsteina svētdien paziņojusi, ka jau janvārī iesniegs Kongresa Senātam un Pārstāvju palātai likumprojektu par kaujas ieroču aizliegšanu. Jautāta, vai viņasprāt šo likumdošanas iniciatīvu atbalstīs ASV prezidents Baraks Obama, senatore atbildējusi: "Domāju, ka jā."

Pēc Ņūtaunas traģēdijas Obamam tiek adresēti neskaitāmi aicinājumi pievērsties politiski jutīgajam jautājumam par ieroču kontroli, ko viņš gan pieminējis savā priekšvēlēšanu kampaņā 2008.gadā, bet netika izvirzījis kā prioritāti pirmā amata pilnvaru termiņa laikā, neraugoties uz vairākām aizvadītajos gados notikušām asiņainām apšaudēm.

1994.gadā, demokrātu prezidenta Bila Klintona laikā, Amerikas Savienotajās Valstīs tika parakstīts aizliegums, kas attiecās uz 19 veidu kaujas ieročiem, bet tā termiņš beidzās pēc desmit gadiem un centieni šo aizliegumu atkal atjaunot līdz šim cietuši neveiksmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits