Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Oslo policija noraida pārmetumus par rīcību slaktiņa laikā

Oslo policija trešdien noraidīja aizvien pieaugošo kritiku par tās rīcību 22. jūlija traģiskā slaktiņa laikā, norādot, ka likumsargi rīkojušies atbilstoši tobrīd pieejamajai informācijai.

"Mēs esam pārliecināti, ka darījām visu, kas bija mūsu spēkos situācijā, kādu mēs to tobrīd redzējām," preses konferencē uzsvēra policijas pārstāvis Juhans Fredriksens.

"Galīgais izvērtējums vēl nav pabeigts," gan atzina J. Fredriksens, piebilstot, ka policija "pazemīgi attiecas pret to, ka, iespējams, dažas lietas būtu jāuzlabo".

22. jūlijā pagāja mazliet vairāk nekā stunda kopš pirmā zvana par slaktiņu Ūteijas salā līdz brīdim, kad no aptuveni 40 kilometrus attālās Oslo atsūtītā īpašo uzdevumu vienība aizturēja uzbrucēju Andersu Bēringu-Breivīku, kas uz salas jau bija paguvis nogalināt 69 cilvēkus, pārsvarā pusaudžus, kas piedalījās valdošās Darba partijas jauniešu nodaļas vasaras nometnē.

J. Fredriksens trešdien aizstāvēja lēmumu īpašo uzdevumu vienību Delta uz notikumu vietu nosūtīt laivās, nevis helikopterā, jo tobrīd pieejamais helikopters nav bijis pietiekami ietilpīgs bruņoto policistu nogādāšanai salā.

Viņš arī noraidīja laikrakstā Dagsavisen publicēto kāda vārdā neminēta policista viedokli, ka būtu vajadzējis ar helikopteru salā nogādāt vismaz snaiperi, kurš būtu "neitralizējis" uzbrucēju, tādējādi, visticamāk, izglābjot daudzu cilvēku dzīvības.

Tikmēr J. Fredriksens skaidro, ka "policijas helikopters ir ļoti moderns, kas vispirms un galvenokārt tiek izmantots kā komandcentrs, novērošanas, dokumentēšanas un meklēšanas platforma. Taču tas nav domāts, lai iesaistītos bruņotās operācijās".

Tā kā vispirms uzbrucējs sarīkoja sprādzienu Oslo valdības ēku kvartālā un tad devās uz Ūteijas salu, laikā, kad tika saņemti pirmie zvani par asiņainajiem notikumiem jauniešu nometnē, visa policijas uzmanība bija koncentrēta galvaspilsētas centrā.

Traģiskie uzbrukumi Norvēģiju satricināja 22. jūlijā, kad 32 gadus vecais A. Bērings-Breivīks pie valdības ēku kvartāla Oslo centrā uzspridzināja mīnētu kravas furgonu. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu.

Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem sprādzienā Oslo centrā bojā gājuši astoņi cilvēki un vēl 30 ievainoti, bet apšaudē Ūteijas salā nogalināti 69 cilvēki un vēl 67 ievainoti.

Kā liecina A. Bēringa-Breivīka internetā publicētā dienasgrāmata, uzbrukumus viņš plānojis vismaz no 2009. gada un tos realizējis vienatnē.

Kā pamatojumu slaktiņam A. Bērings-Breivīks min naidu pret musulmaņiem un neapmierinātību ar Norvēģijas valdības īstenoto elastīgo imigrācijas politiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits