Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Palestīna plāno pievienoties arī citām ANO aģentūrām un starptautiskajām organizācijām

Pēc uzņemšanu par Apvienoto Nāciju Organizācijas Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) pilntiesīgu dalībvalsti Palestīnai ir atvērtas durvis uz citām ANO aģentūrām un starptautiskajām organizācijām, kurām Palestīna varētu pievienoties jau tuvāko nedēļu laikā, otrdien pauda pārliecību Palestīnas vēstnieks Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Eiropas galvenajā mītnē Ženēvā Ibrahims Hraiši.

Hraiši žurnālistiem paziņoja, ka Palestīnas diplomāti, pamatojoties uz pozitīvo balsojumu UNESCO Ģenerālajā asamblejā pirmdien, plāno gatavot dokumentus arī iestājai citās ANO aģentūrās un virknē starptautisko organizāciju.

"Tagad pētām, kad spersim nākamo soli ceļā uz pilntiesīgu dalību citās ANO aģentūrās ," teica Hraiši, piebilstot, ka Palestīnas mērķis ir pievienoties starptautiskajām organizācijām un ANO aģentūrām.

Palestīnas vēstnieks atzina, ka UNESCO Ģenerālās asamblejas balsojums paver ceļu uz pārstāvniecību plašā organizāciju lokā.

"Mēs pie tā strādājam pa vienam vien," viņš klāstīja, uzsverot, ka "tagad mums ir precedents ar dalību vienā no lielākajām un svarīgākajām ANO aģentūrām - UNESCO. Tas atvērs durvis mūsu turpmākiem centieniem pievienoties arī citām ANO aģentūrām".

Jau vēstīts, ka ASV pirmdien, reaģējot uz Palestīnas  uzņemšanu par UNESCO dalībnieci, paziņoja, ka aptur savu finansiālo ieguldījumu UNESCO, un brīdināja, ka UNESCO lēmumam var sekot arī citas ANO aģentūras un atzīt Palestīnu par pilntiesīgu to locekli. Līdzīgu lēmumu plāno pieņemt arī Izraēla.

Izraēlas galvenā sabiedrotā ASV 90.gados nolēma nemaksāt dalības naudu jebkurā no  ANO  organizācijām, kas uzņemtu   Palestīnu  kā pilntiesīgu dalībvalsti.

Palestīnas  pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa 23.septembrī iesniegto lūgumu   ANO  atzīt   Palestīnu kā valsti un uzņemt to   ANO  sākusi izskatīt   ANO  Drošības padome, kuras balsojums gaidāms tuvāko nedēļu laikā. ASV ir veto tiesības Drošības padomē, un tās jau paziņojušas, ka izmantos savas veto tiesības, ja Drošības padome nolemtu atbalstīt  Palestīnas   uzņemšanu   ANO  dalībvalsts statusā.

Lēmumu par uzņemšanu Apvienoto Nāciju Organizācijā pieņem   ANO  Ģenerālā asambleja, tomēr uzņemšana nav iespējama bez   ANO  Drošības padomes atbalsta.

Taču UNESCO izpildkomitejā nevienai valstij nav veto tiesību un Vašingtonas pretestība nebija pietiekama, lai neapstiprinātu atbalstu   Palestīnas  lūguma izskatīšanu šajā   ANO institūcijā.

Palestīnas dalība UNESCO ir ne tikai diplomātiska uzvara, bet arī dod   Palestīnai   tiesības savus vēstures un kultūras pieminekļus pieteikt iekļaušanai UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

ASV uzsver, ka pirms Palestīnas  atzīšanas par valsti par Palestīnas statusu ir jāpanāk vienošanās Izraēlas un   palestīniešu   sarunās. Izraēlas un  palestīniešu   miera sarunas ir nonākušas strupceļā, jo Izraēla turpina ebreju apmetņu būvniecību  palestīniešu teritorijās.

Izraēlas un palestīniešu  miera sarunas pārtrūka pērn rudenī, jo abām pusēm radās domstarpības saistībā ar Izraēlas īstenoto ebreju apmetņu būvniecību palestīniešu teritorijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits