Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

papildināta (09:58) - Santorums izstājas no cīņas par kandidēšanu uz Balto namu

Riks Santorums, kurš pretendēja kļūt par republikāņu kandidātu ASV prezidenta vēlēšanās, otrdien paziņoja, ka no cīņas izstājas, un tādējādi par partijas priekšvēlēšanu faktisko uzvarētāju kļuvis bijušais Masačūsetsas gubernators Mits Romnijs.

"Šīs prezidenta sacensības man ir beigušās," preses konferencē Getisbērgā paziņoja bijušais Pensilvānijas senators.

Neskatoties uz uzvarām, kuras Santorums guva 11 štatos, viņam tā arī neizdevās panākt lūzumu republikāņu priekšvēlēšanās un pārspēt sākotnējo favorītu Romniju, kura rīcībā bija gan lielāki naudas līdzekļi, gan efektīvāks kampaņas organizācijas aparāts.

Pagājušajā nedēļas nogalē Santorums paziņoja, ka uz četrām dienām aptur savu kampaņu savas meitas Bellas slimības dēļ. Viņš atzina ka tā bijusi "grūta nedēļas nogale" un, lai gan Bellai kļuvis labāk, "tas lika mums padomāt". "Lai gan šīs prezidenta sacensības man ir beigušās un mēs šodien faktiski izbeidzam mūsu kampaņu, cīņu mēs neesam pārtraukuši," norādīja Santorums, solot darīt visu, lai partijas izvirzītais kandidāts novembrī sakautu pašreizējo prezidentu Baraku Obamu.

Savā runā gan viņš tieši nepieminēja Romniju, kuram būs nepieciešams bijušā sāncenša atbalsts, lai nodrošinātu konservatīvo kristiešu balsis. Tomēr Santoruma pārstāve Alise Stjuarte intervijā televīzijas kanālam CNN pavēstīja, ka starp abiem līdzšinējiem sāncenšiem otrdienas rītā notikusi "jauka saruna" un ka tuvāko dienu un nedēļu laikā gaidāmas vēl citas sarunas.

Vēlāk uzstājoties Delavērā, arī Romnijs paziņoja: "Mēs apmainījāmies domām par tālāko virzību, un mums abiem ir liela ieinteresētība nostādīt mūsu valsti uz cita ceļa."

Santorums izstājies no cīņas tikai divas nedēļas pirms Pensilvānijas priekšvēlēšanām, aptaujām liecinot, ka pat savā štatā viņam nāksies piekāpties Romnija priekšā. Viņam Pensilvānijā jau reiz nācies piedzīvot rūgtu sakāvi, kad 2006.gadā viņš zaudēja senatora krēslu, kuru atkaroja demokrātu kandidāts. Vēl viena sakāve paša štatā būtu katastrofa Santoruma politiskajai karjerai un faktiski iznīcinātu viņa cerības 2016.gadā vēlreiz mēģināt iesaistīties cīņā par Balto namu.

Jau iepriekš Republikāņu nacionālā komiteja aicināja Santorumu izstāties no cīņas, lai ļautu partijai konsolidēties ap vienu kandidātu. Līdzšinējā sacensībā Romnijs bija ieguvis pārliecinošu pārsvaru, rēķinot pēc garantēto partijas nacionālā konventa delegātu balsu skaita. Bez tam, lai gan Santoruma galēji konservatīvie uzskati tādos jautājumos kā reliģija, laulības un aborti labi kalpoja republikāņu konservatīvās elektorāta daļas mobilizēšanai, tie atbaidīja mērenos republikāņus un neatkarīgos vēlētājus, kuru balsis ir absolūti nepieciešamas, lai varētu cerēt uz uzvaru novembrī.

Pagājušā gada jūnijā, kad viņš pirmo reizi pieteica savas pretenzijas uz startu prezidenta vēlēšanās, 53 gadus vecais bijušais senators nacionālā līmenī bija mazpazīstams.

Neskatoties uz to, ka viņš faktiski tika norakstīts jau sacensības sākumposmā, Santorums guva negaidīti labus panākumus ASV dienvidos un vidējos rietumos. Viņa vēršanās pret abortiem, kontracepciju un geju laulībām sabalsojās ar evaņģēlisko kristiešu uzskatiem, kamēr Romnija relatīvais liberālisms viņos radīja dziļu neuzticību. Bez tam daudzu acīs miljonārs Romnijs, kurš bijis liberāli noskaņotās Masačūsetsas gubernators, ir kandidāts, kas neizprot vienkāršo amerikāņu problēmas un ekonomiskās grūtības.

Pēc Santoruma izstāšanās no cīņas ringā vēl palicis bijušais Pārstāvju palātas spīkers Ņūts Gingričs, kurš arī pārstāv republikāņu konservatīvo spārnu.

Sagaidāms, ka tagad pieaugs republikāņu partijas aparāta spiediens arī uz Gingriču, lai panāktu viņa izstāšanos. Taču bijušais spīkers jau paziņojis, ka turpinās cīņu līdz pat augustam, kad gaidāms republikāņu nacionālais konvents, lai gan viņam ir ļoti maz izredžu iegūt nepieciešamo delegātu balsu skaitu.

Kopumā, lai kļūtu par partijas kandidātu ASV prezidenta vēlēšanās, republikāņu pretendentam nepieciešamas 1144 nacionālā konventa delegātu balsis. Kā liecina raidorganizācijas BBC aplēses, šobrīd Romnijam garantēta 661 delegāta balss, kamēr Gingričam tikai 136.

Savukārt Santorums līdzšinējā cīņā bija sev nodrošinājis 285 balsis. Vēl 51 balsi izcīnījis Rons Pols, kurš pārstāv republikāņu libertāriešu spārnu. Arī Pols paziņojis, ka grasās turpināt cīņu līdz pat konventam Tampā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits