Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pazudusī Argentīnas zemūdene remonta laikā pirms dažiem gadiem zāģēta uz pusēm

Argentīnas flotes zemūdene, kura nesekmīgi tiek meklēta jau kopš aizvadītās nedēļas trešdienas, 2014. gadā piedzīvojusi pamatīgu restaurāciju un remontu, kura laikā korpuss pavisam ticis pārzāģēts uz pusēm. Tas darīts tāpēc, lai zemūdeni varētu aprīkot ar jauniem dzinējiem un akumulatoriem, vēsta Press Association.

1985. gadā ekspluatācijā nodotā ARA San Juan ir vācu ražojuma TR-1700 tipa zemūdene, 65 metrus gara un apbruņota ar SST-4 torpēdām. Zemūdene var droši iegremdēties līdz 250 metru dziļumam. 

2014. gadā uzsākta šīs zemūdenes renovācija 12 miljonu ASV dolāru vērtībā - mainīti gan dīzeļa-elektriskie dzinēji, gan akumulatori. Eksperti norāda, ka šādi atjaunošanas darbi ir ļoti sarežģīti, jo ne tikai uz pusēm jāpārzāģē un pēc tam atpakaļ jāsavieno korpuss, bet arī jāspēj zemūdenē veiksmīgi integrēt sistēmas un detaļas no dažādiem ražotājiem. Jebkura kļūda renovācijas procesā var nopietni apdraudēt zemūdenes drošību.

Šobrīd ir pagājušas teju 10 dienas, kopš pazuda sakari ar ARA San Juan, un, pat ja zemūdenes kuģa korpuss ir neskarts, šis ir kritisks brīdis. Ja zemūdeni neizdosies atrast tuvākās dienas laikā, arī dzīvi palikušie apkalpes locekļi ies bojā skābekļa trūkuma dēļ, jo, kā uzskata speciālisti, minētajā zemūdenē skābekļa krājumi pietiek aptuveni 10 dienām zem ūdens.

Šobrīd labākais glābēju pavediens ir skaļš, pēkšņs troksnis, kas fiksēts drīz pēc sakaru zaudēšanas ar zemūdeni. Tiek pieļauts, ka ASV dienestu fiksētā "hidroakustiskā anomālija" varētu būt bijis sprādziena troksnis. Iespējams, ka trokšņa izcelsmes vietas noteikšana palīdzēs atrast arī meklēto zemūdeni. 

Zemūdene ar 44 apkalpes locekļiem uz klāja pēdējo reizi sazinājās ar komandpunktu, kad vadība ziņoja par problēmām ar elektroniku. Zemūdenes apkalpei tika dots rīkojums atgriezties Mara del Platas jūras spēku bāzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits