Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Pētījums: Pieaugusi sabiedrības uzticība autokrātiskiem režīmiem

Sabiedrības uzticība demokrātisku valstu valdībām pandēmijas laikā ir ievērojami sarukusi, kamēr atbalsts autokrātiskiem režīmiem ir pieaudzis, liecina globālās komunikāciju firmas "Edelman" kārtējais pētījums "Trust Barometer".

Pētījums liecina, ka demokrātiju valdību politika cīņā ar pandēmiju un pesimisms par ekonomisko stāvokli ir iedragājis sabiedrības uzticību šīm valdībām, kamēr vairākās autokrātiskās valstīs, īpaši Ķīnā, sabiedrības uzticība valdībām ir pieaugusi.

Pētījums arī rāda, ka uzņēmumi, pateicoties to lomai vakcīnu izstrādē, kā arī darbavietu un tirdzniecības prakšu pielāgošanai darbam pandēmijas apstākļos, ir saglabājuši lielu sabiedrības uzticību, taču pastāv bažas par sociālā taisnīguma ievērošanu.

"Edelman" vadītājs Ričards Edelmans norādījis, ka ticība demokrātijām sagrūst.

"Trust Barometer" pētījums tiek veikts jau 20 gadus, iztaujājot tūkstošiem cilvēku par ticību valdībām, medijiem, uzņēmumiem un nevalstiskajām organizācijām. Šoreiz no 1.novembra līdz 24.novembrim tika iztaujāti vairāk nekā 36 000 cilvēku 28 valstīs.

Edelmans norāda, ka viss noved pie jautājuma par ekonomisko pārliecību, piebilstot, ka liela daļa aptaujāto ir nobažījušies par iespējamo darba zaudēšanu pandēmijas vai automatizācijas dēļ.

Pērnā gada laikā visvairāk kritusies sabiedrības uzticība institūcijām Vācijā, kur tā sarukusi par septiņiem procentpunktiem līdz 46%, Austrālijā, kur tā samazinājusies par sešiem procentpunktiem līdz 53%, Nīderlandē, kur tā kritusies par sešiem procentpunktiem līdz 57%, un Dienvidkorejā, kur tā noslīdējusi par pieciem procentpunktiem līdz 42%. Arī ASV sabiedrības uzticība institūcijām sarukusi par pieciem procentpunktiem līdz 43%.

Tikmēr sabiedrības uzticība institūcijām Ķīnā ir pieaugusi par 11 procentpunktiem līdz 83%, Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) par deviņiem procentpunktiem līdz 76% un Taizemē par pieciem procentpunktiem līdz 66%.

Triljoniem dolāru, ko pasaules bagātākās valstis pandēmijas laikā iztērējušas ekonomikas atbalsta un stimulēšanas programmām, nav radījuši ilgstošu pārliecības sajūtu, liecina pētījums.

Japānā tikai 15% aptaujāto uzskata, ka viņiem un viņu ģimenēm piecu gadu laikā klāsies labāk. Pārējās demokrātijās šādu viedokli pauduši 20% līdz 40% aptaujāto.

Taču Ķīnā gandrīz divas trešdaļas aptaujāto ir optimistiski noskaņoti par ekonomiskajām izredzēm nākotnē un 80% respondentu Indijā uzskata, ka viņiem nākamo piecu gadu laikā klāsies labāk.

Edelmans norāda, ka augstais sabiedrības uzticības līmenis Ķīnā ir saistīts ne tikai ar ekonomiskajiem priekšstatiem, bet arī ar sajūtu, ka Ķīnas politika ir paredzama, tostarp attiecībā uz pandēmiju.

"Domāju, ka tur pastāv saskaņotība starp paveikto un teikto," atzīst Edelmans, piebilstot, ka arī epidemioloģiskā situācija Ķīnā ir labāka nekā ASV.

"Edelman" kārtējais pētījums "Trust Barometer" ir saskaņā ar iepriekšējo gadu pētījumiem, kas arī liecināja par sabiedrības augošo vilšanos kapitālismā, politiķos un medijos.

Sabiedrībā arī valda lielas bažas par viltus ziņām. Jaunākajā pētījumā trīs ceturtdaļas aptaujāto pauda bažas, ka viltus ziņas tiek izmantotas kā ieroči.

Tomēr sabiedrību visvairāk satrauc iespējamā darba zaudēšana, kam seko klimata pārmaiņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits