Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Piedņestras prezidents lūdz CVK anulēt prezidenta vēlēšanu rezultātus

Moldovas separātiskā Piedņestras reģiona Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) izskata pašreizējā prezidenta Igora Smirnova iesniegumu anulēt svētdien notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātus, paziņoja CVK pārstāvis Vladimirs Čuhņenko.

"Mums ir provizoriskie rezultāti pēc 80% biļetenu saskaitīšanas. Vēlēšanas var uzskatīt par notikušām, jo tajās piedalījās vairāk nekā 60% balsstiesīgo, bet šobrīd tiek izskatītas sūdzības un kandidātu priekšvēlēšanu štābu iesniegumi," teica Čuhņenko, norādot, ka neviens no kandidātiem nav ieguvis pietiekamu balsu skaitu, lai uzvarētu jau pirmajā vēlēšanu kārtā.

Piedņestras CVK pārstāvis Dmitrijs Kozļenkovs prognozēja, ka otrā vēlēšanu kārta notiks 25.decembrī.

Savukārt Smirnova pārstāvis Aleksandrs Utkins žurnālistus informēja, ka sūdzība CVK iesniegta, jo "kandidāts Anatolijs Kaminskis pārkāpa priekšvēlēšanu aģitācijas noteikumus, kā arī notika pārkāpumi prezidenta vēlēšanu laikā".

Pirmdien CVK pārstāve Marija Meļņika paziņoja, ka sākotnējie rezultāti liecina, ka vadībā izvirzījies bijušais Piedņestras parlamenta spīkers Jevgeņijs Ševčuks.

Otrajā vēlēšanu kārtā varētu iekļūt arī Smirnovs vai Augstākās padomes (parlamenta) priekšsēdētājs Kaminskis no promaskaviskās partijas "Atjaunotne", kas solījis izskaust radu būšanu un korupciju reģionā, kur dzīvo apmēram pusmiljons cilvēku un ko par piemērotāko kandidātu atzinis Kremlis.

Vēlēšanās kandidēja arī Piedņestras  komunistu līderis Oļegs Horžans, partijas "Pārrāvums" priekšsēdētājs Dmitrijs Soins un politologs Andrejs Safonovs..

Piedņestrā  ir 401 993 vēlētāji. Lai vēlēšanas atzītu par notikušām, tajās jānobalso vairāk nekā 50% vēlētāju.

70 gadu vecais Smirnovs ir   Piedņestras prezidents kopš 1990.gada, kad šis pārsvarā krievvalodīgo apdzīvotais reģions pasludināja neatkarību no Moldovas. No 1991.līdz 1992.gadam notika bruņots konflikts starp   Moldovas  valdības spēkiem un  Piedņestras  separātistiem.

Smirnova un Kaminska sacensība vēl vairāk varētu padziļināt vienu no Eiropas ieilgušajiem konfliktiem.

Strīdā par   Piedņestras reģionu iesaistītās puses septembrī vienojās pēc piecu gadu pārtraukuma atsākt sarunas par konflikta atrisināšanu, un par sarunu pirmās kārtas mājvietu 30.novembrī un 1.decembrī kļuva pašreizējā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) prezidējošā valsts Lietuva.

Tā dēvētajās 5+2 sarunās par  Piedņestras konfliktu piedalās Moldovas,  Piedņestras, Krievijas, Ukrainas, EDSO, kā arī Eiropas Savienības un ASV pārstāvji.   Piedņestra bija pārtraukusi šīs sarunas 2006.gadā Moldovas un Ukrainas noteikta muitas režīma dēļ, kuru  Piedņestra nosauca par "ekonomisku blokādi", un kopš tā laika bija notikušas vien neoficiālas sarunas.

Domstarpības par  Piedņestras statusu ir viens no Moldovas un Krievijas attiecību nestabilitātes iemesliem. Krievvalodīgo apdzīvotais reģions, kas ir Moldovas industriālais centrs, atšķēlās no tās 1990.gadā, bažījoties, ka Moldova varētu apvienoties ar kaimiņvalsti Rumāniju, jo abām valstīm ir etniska un valodas saikne. Juridiski  Piedņestra joprojām ir daļa no Moldovas, taču faktiski tā ir neatkarīga republika ar neatkarīgām pārvaldes institūcijām, savu policiju un valūtu.  Piedņestru nav atzinusi neviena pasaules valsts.

1992.gadā cieta neveiksmi Moldovas centieni atgūt kontroli pār   Piedņestru ar militāru spēku. 2006.gada septembrī   Piedņestrā notika referendums, kurā 97 procenti dalībnieku nobalsoja par neatkarību no Moldovas un pievienošanos Krievijai, ar kuru  Piedņestrai nav kopīgas robežas.

Par spīti Moldovas protestiem,   Piedņestrā joprojām atrodas Krievijas karaspēka kontingents un Maskava atbalsta tās separātistu valdību. Maskava ir uzsvērusi, ka separātiskā reģiona līderi varētu piekāpties dažādām Moldovas prasībām, ja Moldovas valdība atteiktos no ieceres pievienoties NATO.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits