Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Pieticīgā pāvesta veiksmīgais gads

Ceturtdien apritēja gads, kopš pāvests Francisks pārņēma savā vadībā Romas katoļu baznīcu, solot to tuvināt saviem sekotājiem. Pirmajā Svētajā Krēslā pavadītajā gadā pāvests lielāko uzmanību izpelnījies ar komentāriem par dažādām ticībai sensitīvām tēmām, sākot no homoseksuāļiem līdz ateistiem, taču pierādījis sevi arī darbos, reformējot skandāliem vajāto Vatikāna finanšu sistēmu.
Kamēr kritiķi aizrāda, ka jaunajam pāvestam ar vienkāršību, pieticību un pazemību izdevies mainīt tikai baznīcas ārējo veidolu, nevis ienest kādas kardinālākas pārmaiņas, viņš iekarojis daudzu katoļticīgo sirdis un licis noprast, ka valdīšanas laikā gatavs īstenot vairākas reformas baznīcas iekšienē.

Francisks ienesis Vatikānā lielāku vienkāršību, viņš atteicies no greznajiem pāvesta apartamentiem un mitinās pieticīgākā viesu namā kopā ar citiem garīdzniekiem. Tāpat viņš izvēlējies vienkāršāku apģērbu, tērpjas baltā talārā un kaklā nēsā dzelzs krustu, atsakoties no tradicionālā zelta krusta.

Pirmo jubileju pāvesta amatā Francisks pavadīja bez pompa, izvairoties no jebkādām oficiālām svinībām. 77 gadus vecais pāvests pat nebija Vatikānā, jo jau svētdien kopā ar kardināliem un bīskapiem devās uz nedēļu ilgām lūgsnām mežainā apvidū Romas tuvumā.

Tas ļāva izbēgt no mediju un apbrīnotāju pūļiem, kas, pēc novērotāju domām, kuplā skaitā sekotu līdzi oficiālām svinībām. Aptaujas liecina, ka Francisks no visiem pēdējiem pāvestiem iemantojis lielāko sabiedrības atbalstu. "Tagad cilvēki ar prieku gatavi paziņot, ka ir katoļi," aģentūrai AP sacīja britu kardināls Vincents Nikolss. "Domāju, ka tas ir pāvesta Franciska nopelns."

Pāvests iemantojis kulta personības statusu, kas pieticīgajam Franciskam nav gluži pa prātam, taču, pēc ekspertu domām, palīdzējis panākt to, ka katoļticīgie biežāk iegriežas baznīcā. 

"Tas, kas patlaban notiek Svētā Krēsla iekšējā pārvaldībā, ir teju zemestrīce," pāvesta Franciska pirmo gadu raksturoja raidsabiedrības NBC Vatikāna apskatnieks Džordžs Veigels. Arī citi eksperti iesāktās reformas dēvē par lielākajām strukturālajām izmaiņām pusgadsimtā.

Vairāk lasiet laikrakstā Diena piektdien, 14.martā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits